Две експлозии избухнаха на финала на Бостънския маратон, предаде Скайнюз. Инцидентът е станал около 14.45 часа местно време.

Все още не е ясно колко хора са пострадали, но полицията съобщава, че жертвите са много, като уточнява, че повечето са ранени, предава CNN. По последни данни най-малко 28 са тежко ранените, съобщава телевизията. Властите официално обявиха, че има двама загинали.

По данни на АП властите са обезвредили още 2 взрива.

За CNN шефът по сигурността от кабинета на бившия президент Джордж Буш обявява, че от кадрите който вижда, категорично става дума за умишлен взрив.Един от продуцентите на CNN, който е бил на мястото на събитието разказва, че цялата улица е в кръв, а прозорците са изпотрошени.Продуцентът разказва още, че двете експлозии са проехтяли от двете страни на улицата в рамките на няколко секунди.Градските власти съобщават, че броят на ранените най-вероятно ще нарастне неколкократно. Жертвите са били преместени в специална тента.

vzriv

Втората експлозия е причинила повече жертви и е била много по-голям, твърдят от CNN. Засега властите не се наема да каже дали става дума за газова експлозия или бомба, но очевидец на FOX твърди, че около него са прехвърчали осколки – остатъци от бомба.

По данни на Sky експлозиите са проехтели около два часа след като победителите преминали финиш линията, но част от участниците все още финиширали.

BBC съобщава, че димът от експлозиите се издига на 15 метра височина. По данни на CNN начинът по които се издига димът показва, че става въпрос за умишлен взрив, а не за инцидент.
Всички откачиха, разказва очевидец. BBC разказват, че веднага след инцидента всички започнали да тичат и да крешят от ужас.

За Бостън днешният ден е официален почивен именно заради маратона. Бостънският маратон е едно от най-големите лекоатлетически събития в САЩ.

Войници на националната гвардия заемат позиции в цялата централна градска част. Бостън е блокиран, мостовете над реката са блокирани, а достъпът до ценърът е забранен.

Извънредни мерки за сигурност са взети и в Ню Йорк. Белият дом е отцепен и мерките за сигурност са повишени превантивно и в американската столица.

Президентът Барак Обама веднага е бил уведомен за ситуацията и държи постоянна връзка с местните власти. Вицепрезидентът Джо Байдън заяви, че се моли за жертвите на инцидента.

Източник:dnes.bg