С шест сантиметра скочи нивото на река Дунав край Видин за последното денонощие.

Обилните дъждове в цялата страна създадоха много опасности селскостопанските терени и за населението.Валежите са значителни в Северна България, където към момента положението не е достигнало критичната си точка. Нивото на Дунав обаче продължава да се покачва и се очаква, че ще достигне най-високи стойности в сряда.

Повишаването на нивото в българската част на реката се дължи на валежите в горното течение на реката и в сръбския участък, откъдето се вливат най-големите притоци на Дунав, съобщи бТВ. Към момента са залети ниските части на старите пристанища в Лом, Оряхово и Никопол, както и всички острови. Нивото на река Дунав край Видин достигна 766 сантиметра, посочват от хидрометеорологичната станция в Ново село.dunaw

Има залети малки площи от земеделски земи в района и за целта работят три отводнителни станции, като днес ще бъдат включени още две. Състоянието на защитните диги в града е добро и специалистите не очакват да се стигне до бедствие. При Лом нивото на реката се е покачило с 2 сантиметра за последното денонощие и е достигнало 782 сантиметра.

В същото време язовир „Доспат” продължава да прелива, но в по-малки обеми от изминалия ден. Язовир „Кричим” се изпуска периодично и контролирано, уточни директорът на Басейнова дирекция Източнобеломорски район Атанаска Тунтова пред БНР.

Източник:razkritia.com