detski

Увеличение на детските добавки от догодина планира БСП. Идеята е парите, които най-бедните майки получават на месец за едно дете, да бъдат вдигнати от 35 на поне 50 лева. Има вариант и за по-голямо увеличение – на 60 лева.

„Искаме и да се разшири кръгът на семействата, които имат право на детски добавки. Това ще стане с промени в Закона за семейните помощи, които ще внесем“, обясни зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Според него такова право трябва да имат семействата, при които доходът на човек не надвишава 500 лева. В момента таванът е 350 лева.

„БСП ще настоява правителството да увеличи майчинските за отглеждане на дете от 1 до 2 години възможно най-скоро. Би било хубаво, ако това стане от другия месец“, каза още Стоилов. Миналата седмица в парламента бяха приети на първо четене два законопроекта за вдигане на тези пари от 240 на 310 лева на месец. Според предложението на ГЕРБ това трябва да стане от 1 юли. Вариантът на БСП предвижда увеличение от 1 октомври. Преди гласуването на второ четене се очаква финансов анализ, за да се избере датата.

източник: trud.bg