Цената на изборен глас стига до сто лева, каза зам.-главният прокурор Ася Петрова пред БНТ. Петрова ръководи разследванията на звеното, което беше формирано между МВР, ДАНС и прокуратурата за борба с изборната търговия.

По думите на зам.-главния прокурор цената на един глас за изборите е различна по места. Тя призна още, че до този похват за събиране на по-голяма електорална подкрепа прибягват всички партии.

По места изборната търговия е стартирала и по думите на Ася Петрова вече се водят и разследвания. Според зам.-главния прокурор няма статистика, която да покаже сред кои общности е най-характерно купуването и продаването на гласове. Петрова обаче допълни, че най-често готови да продадат правото си на вот са социално слабите.kupuvane_glasove

Прокуратурата ще предприеме всички действия в рамките на закона, за да реагира ефективно и да противодейства на изборната търговия, обеща тя. Зам.-главният прокурор беше категоричен, че органите ще се задействат на всеки сигнал, независимо от коя партия идва.

По нейни думи дежурни прокурори ще има два дни преди 12 май и в самия изборен ден, които ще приемат сигналите и ще работят по тях.

Според Петрова възможността за използване на СРС-та ще повиши успеваемостта на противодействието на търговията с гласове. По нейни думи те няма да се използват само в изборния ден.

По данни на Петрова 64 са осъдените лица за изборна търговия през 2011 година с влязла в сила присъда, като от тях две лица са осъдени ефективно.

През 2012 г. също има осъдени – 38. Има осъдени и за това, че са продали гласа си – 2 осъдени лица има за 2011 година.

Тези резултати никак не са лоши, обясни тя. По думите на Петрова обаче най-големият проблем е, че при разследванията се стига до най-ниско ниво или в най-добрия случай до организаторите. Само 3-ма организатори са осъдени обаче за изборна търговия, обясни тя.

По нейни думи паричните потоци не могат да се проследят, преди да се стигне до организаторите.

Източник:dnes.bg