30 000 българи останаха без работа през зимните месеци заради тоталната забрана за пушене на обществени места. Стотици заведения в страната – ресторанти и кафенета, хлопнаха кепенците, а хората, които си изкарваха хляба в тях, се записаха на трудовата борса или заминаха да си търсят късмета в чужбина.

Това твърдят представители на браншовите организации на ресторантьорите в страната 10 месеца след въвеждането на забраната за димене в заведенията.

500 милиона
лева по-малко

„В държавния бюджет през януари приходите са над 500 млн. лв. по-малко, а 57% от данъците, които влизат в хазната, идват от услугите. Точно тази част от бизнеса обаче беше ударена от забраната. Тя е в сила от 1 юни м.г., но най-силното отражение се почувства през зимата, когато в откритите части на заведенията нямаше как да се приемат клиенти“, коментира шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Автогол

Според него тази забрана е била въведена в изключително неподходящ момент – по време на тежка икономическа криза , което на езика на футбола е чист автогол. „Не искам да ме разбирате грешно. Всички колеги хотелиери са съгласни в туристическите комплекси и местата за настаняване да не се пуши.

Собствениците на ресторанти, барове, нощни заведения обаче настояват да има обособени помещения и за пушачи. Преди забраната повечето от тях бяха вложили значителни средства във вентилационни системи и преградни стени – средно по 30 000 лв. на заведение, за да е безопасна средата както за клиентите, така и за работещите там. Общата инвестиция за целия бранш бе над 50 млн. лв. Тези пари след 1 юни 2012 г. вече са преки загуби“, казва Рагин.

В опит да се задържат клиентите през есента на м.г. се наложи собствениците да правят нови инвестиции в ограждения, преструктуриране на площите, купуване на външни отоплителни уреди, плащане на тротоарно право и т.н.

Само загуби

Според експерти от бранша ефектът от забраната ще е над 12 млн.лв. по-малко приходи от осигуровки, над 60 млн.лв. по-малко приходи за бюджета от ДДС, над 144 млн.лв. по-малко приходи от данък печалба. Към това трябва да се прибавят разходите за социални помощи и обезщетения при безработица.

Стагнацията в бранша рефлектира и в други сектори на икономиката – производство и търговия с оборудване, храни, консумативи, транспорт и т.н., обяснява шефът на хотелиерите. „Не можах да разбера защо ние се изкарахме п католици от папата. Навсякъде в Европа има възможност собствениците да предлагат услуги и за пушачи, и за непушачи. Само у нас – не“, коментира още Рагин.cigari

Забикаляне
на забраната

И продължава: „Какво стана сега? Бившият финансов министър Симеон Дянков, който беше най-върл защитник на забраната, си отиде, а ние останахме. Но много от обектите фалираха.

Други заобикалят забраната, за да оцелеят. Е как ще има стабилна средна класа, как ще има работни места, като всички са на ръба на фалита?!

В Пловдив например само 30% от всички заведения работят с някаква печалба. Всички останали кретат на себестойност – едва покриват разходите си, а за печалба и дума не може да става. Пушачът, като не може да запали една цигара, не сяда да си поръча и за ядене и пиене. Просто не влиза в това заведение. И отива в съседното, където си затварят очите“, разказва шефът на хотелиерите.

„Вижте, няма какво да се лъжем – ако ни хванат, че се пуши в заведението, плащаме глоба, ако не – не“, признава пред „Труд“ Страхил Г., собственик на пицария в краен столичен квартал.

В заведение в кв. „Левски“ младежка компания празнува 18-и рожден ден на момиче. Часът е около полунощ, а почти цялата компания „дими“. „Това е положението, правят оборот“, вдига рамене сервитьорът. В цялата страна се действа на този принцип, показа проверка на „Труд“.

Спазване на забраната за пушене има предимно в сладкарници и ресторанти в центъра на големите градове. Там цените са по-високи и оборотът позволява „лукса“ да спазваш закона. Освен това проверките от контролните органи обикновено са в централни или популярни заведения. От юни до декември м.г. здравните инспектори са наложили глоби за общо 184 700 лв. за нарушения на забраната за пушене на закрито. Извършени са общо 128 698 проверки на 123 316 обекта в цялата страна.

„Не знам дали след изборите новият парламент ще се заеме с коригиране на забраната за пушене. Но ние ще продължаваме да настояваме за облекчаване на режима, поне за нощните заведения“, коментира Благой Рагин.

Или фалит, или тайно пушене

Тоталната забрана за пушене на обществени места не отказа пушачите от цигарите, но пък в студените месеци доведе до фалит на около 30% от заведенията в страната. Това заяви председателят на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите в София Атанас Димитров. По негови данни само в столичния жк „Люлин“ за 45 дни са закрити 14 от 40 средно големи обекта.

В Ловеч през зимата са били закрити 32 обекта. Във Велико Търново и Стара Загора оборотите в заведенията са се сринали с над 50%. От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града на липите заявиха, че 30% от заетите в кафета и ресторанти са били съкратени през зимата. „Собственици работят като сервитьори, а останалият персонал е с намалени заплати“, твърди Иван Михалев председател на сдружението на ресторантьорите в Стара Загора. Някои собственици направо

затворили
кръчмите

за зимата. Така е постъпила и Станислава Канева, една от лидерките на протестите в града на липите. Оборотът в заведението паднал драстично след забраната за пушене и тя му пуснала кепенците.

В града не е тайна, че в повечето кръчми и дискотеки се пуши след 22 ч. Някъде раздават чинийки или чашки с лед и салфетка, в които да се гасят цигарите, а при проверка се оправдават, че не могат да следят непрекъснато клиентите.

В заведения в Русе осуетяват проверките на инспекторите с видеокамери, съобщи шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. В някои кафенета направо заключват входната врата, в други вентилацията успява да прочиства въздуха. „Русенци нямат нагласата да спазват този закон“, категорична е д-р Николова.

При над 5282 проверки през м.г. са събрани 18 550 лв. от глоби на 49 граждани и 8 фирми. Някои обаче обжалват санкциите пред съда, а други се саморазправят с конкуренцията чрез анонимни сигнали.
С около

60% са
намалели
оборотите

в казината и заведенията от 1 юни м.г. насам, отчитат от браншовата организация. 30 на сто от кръчмите в Русе вече са затворени. 20% от персонала на останалите е съкратен.
В Кюстендил здравните инспектори дебнат пушачите дори по тоалетните, каза д-р Любослава Георгиева от регионалната дирекция. От 1 юни м.г. до 27 март т.г. инспекцията е написала общо 12 акта срещу физически лица и търговци. Засега само един пушач си е платил глобата от 300 лв.

Кюстендил бе обявен неофициално за първия град без тютюнев дим. По решение на общинския съвет на закрито тук не се пуши още от 1 юли 2010 г. Според шефа на инспекцията д-р Христо Коцнички обаче по Нова година имало тайна уговорка между ресторантьорите да се пуши след полунощ.

„Чухме за това – да не се спазва забраната, но не получихме отникъде сигнал и затова не можем да потвърдим дали е истина“, казаха от регионалната инспекция по здравеопазване. С пролетта и нарушенията намаляват, защото хората сами излизат навън, казват местни кръчмари.

Във Варна също масово се пуши в заведенията, особено в късните вечерни часове, каза Марин Сотиров – един от организаторите на протестите срещу забраната.
Там, където се спазва забраната, клиентите са намалели в пъти, няма работа, няма оборот, коментира той. И поясни, че дори тези, на които са съставени актове за пушене на закрито, предпочитат да си платят и пак да продължат да си димят.

Източник:novinata.org