Израел извърши втора серия от въздушни атаки за три дни срещу Сирия. Този път бяха поразени цели близо до столицата Дамаск, което породи сериозни опасения, че военният конфликт в арабската страна плъзва из целия и без това взривоопасен близкоизточен регион.

Според първите съобщения една от мишените на израелските ВВС е била военен и изследователски център в Джамрая, в който според сирийската опозиция са се произвеждали химически оръжия. Сирийските държавни медии съобщиха за жертви, но броят им не се уточнява.

Според британски медии обаче изглежда, че основната цел е бил склад за ракети „Фатех-11“ иранско производство. Тел Авив подозира, че Дамаск тайно ги доставя на въоръженото крило на радикалната шиитска групировка „Хизбула“ през границата в Ливан.

При първата серия от удари 48 ч по-рано бяха ударени арсенали от същите ракети. Израел не желае по никакъв начин такива ракети да попаднат в ръцете на „Хизбула“, защото те могат да поразяват Тел Авив от ливанска земя.

Сирийските власти нарекоха израелските удари „обявяване на война“ и предупредиха Израел, че го очаква възмездие. Дамаск обаче щял сам да определи времето и начина за отговор на израелската агресия. В официална декларация режимът на Башар Асад нарече въздушните удари „пряка подкрепа за терористите“, т.е. за опозиционните сили, сражаващи се срещу режима.

Опозиционната Сирийска национална коалиция обаче също осъди израелските атаки и заяви, че еврейската държава „се е възползвала“ от вътрешния конфликт в Сирия.
Израел уведомил по официални канали Дамаск, че въздушните удари по сирийска територия не били насочени срещу режима на Асад и че не желае да взема страна във вътрешния сирийски конфликт. Целта му била само да не допусне в ръцете на „Хизбула“ да попаднат опасни оръжия.

hizbula

Кувейтският в. „Ал Рай“ пък съобщи, че лично сирийският президент Башар Асад е предал ултиматум чрез Русия към САЩ, защото смята американците за причастни към израелските атаки. Според вестника Асад предупредил, че очаква до 24 часа отговор дали САЩ ще обуздаят Израел. Той добавил, че сирийската армия е разгърнала по границата най-новите руски ракети „земя-земя“ и комплекси за ПВО. Източникът на вестника не уточнява какво ще стане, ако Дамаск не получи отговор.

Сирийското посолство в Москва обаче опроверга информацията в кувейтския вестник.

Има данни, че сирийската въоръжена опозиция е използвала боен отровен газ зарин, съобщи Карла дел Понте – член на комисията на ООН по разследване на нарушения на човешките права в Сирия. Данните били предадени на комисията от лекари и пострадали от газовите атаки. Дел Понте уточнила, че събраните от комисията данни са изложени в подготвения от нея доклад. Членовете на комисията са посетили съседни на Сирия страни и там разпитали потърпевши от отровния газ, както и лекари и персонал от полевите болници.

„Далече сме от това да правим окончателни изводи. Трябва да проверим и сверим резултатите от разследването с допълнителни сведения и източници. Но на сегашния етап данните говорят, че само опозиционните сили са използвали зарин“, каза тя.
Москва се обяви за независимо разследване на въпросния инцидент в Алепо през април. САЩ пък заявиха вчера, че нямат данни сирийските бунтовници да са употребили химическо оръжие.

Източник:24chasa.bg