Pestera Ledenika 10Пещерата „Леденика“ е затворена за посетители заради пропукване в скалния масив на входа на природната забележителност. Това съобщи кметът на община Враца Николай Иванов, цитиран от bTV.
Появилата се пукнатина е установена от служители на общината, обслужващи пещерата, а затварянето й е заради безопасността на посетителите. Екип от експерти от Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия са проучили мястото в края на миналата седмица и тяхното становище е, че за бъдещи укрепителни дейности трябва да се произнесат геолози, уточни кметът.

От днес в пещерата работа започват група експерти от Звеното за научни изследвания и минни дейности към Минно-геоложкия университет в София, посочи Иванов. До 30 дни те трябва да дадат становище за причините за пропукването и да препоръчат необходимите укрепителни дейности.

Пещерата „Леденика“ е най-популярният туристически обект край Враца. В момента в района около нея завършват строителните дейности по проекта „Леденика – туризъм без сезони“, който се изпълнява с европейски средства в размер на 5 милиона лева.

ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН
Леденика е пещера, която е разположена във Врачанския Балкан, на около 20км. от град Враца. Пещерата е с дължина около 300 м. и има десет зали, най-голямото помещение е известна като Концертната зала. Температурата във вътрешността на пещерата варира от –7°С до 15°С. Влажността на въздуха е около 90%.

Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно изключително малко езеро , наречено Езерото на желанията. От голямата зала през мостове се преминава през Малката и Голямата пропаст, през коридора Завеските, и се стига до т.нар. Бяла зала. Тук могат да се видят образуванията Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата носи името Седмото небе.

Пещерата е била известна още по времето на турското робство. Овчарите са я използвали за да съхраняват вътре мляко. Пещерата е най-атрактивна за разглеждане през зимата и началото на пролетта. В първата зала, наречена Преддверието, се издига огромна ледена колона с диаметър близо 20 м. Пещера Леденика е една невероятна забележителност и природен феномен, където определено има какво да видите и да се очаровате.

източник: blitz.bg