Image_2273165_126

Девойката трябваше наесен да започне 11-и клас в неврокопската професионална гимназия, но фатални наранявания от удар с велосипед отнеха живота й.

“Падна с колелото точно на 29 юни – Петровден, и почина на 29 август в “Пирогов”. Всички сме в шок! Как може едно здраво, жизнено и винаги усмихнато дете да си отиде по такъв нелеп начин”, казват близки на семейството.

След като паднала лошо с колелото, Мария била откарана в гоцеделчевската болница и настанена в ортопедия. Направили й рентгенова снимка, от която личала счупена тазобедрена става.

“Освен пукнатия таз имаше и разкъсна рана в долната част на корема. Обработихме и зашихме раната, оставихме момичето за наблюдение в отделението. До четвъртия ден нямаше никакви проблеми. На 4 юли вечерта около 20,30 ч вдигна висока температура и се поду бедрото й. На следващата сутрин веднага направихме операция”, обясни хирургът д-р Иван Канелов, който лично е наблюдавал лечението на детето. Направени били 3-4 разреза, от които била изолирана гной.

“Установихме, че има анаеробна инфекция, вид сепсис, и веднага откарахме детето в “Пирогов”, където има условия за

гнойносептична хирургия”, допълни д-р Канелов. Категоричен е, че при престоя в гоцеделчевската болница лекарите не са допуснали грешка в лечението.

До 4-ия ден не е имало никаква симптоматика, че се развива гноен абсцес в тялото След като го установили, веднага транспортирали Мария в столицата.

Там била настанена в детска хирургия и стояла 2 седмици. През този период били правени многократни манипулации под упойка, за да се извади събралата се гной. Изрязана била некрозирала тъкан, на места дори се наложило хирурзите да режат почти до кокал. За 72 часа дори била изпаднала в клинична смърт, но лекарите успели да я върнат към живот. “Момичето бе прието при нас с много тежка инфекция. Направена й е една операция и 12 етапни ревизии. Всичко, каквото са могли да направят нашите лекари, са го сторили”, казаха от пресцентъра на “Пирогов”.

След редицата манипулации по цялото й тяло девойката била изписана в добро състояние.

Докато била у дома, Мария отпразнувала 17-ия си рожден ден на 14 август. На следващия ден – Голяма Богородица, родителите й дали курбан за здраве в новата църква в квартала им. “Дариха дълга пътека на храма, по която Мария влезе и стигна до олтара. Трудно ходеше, беше с патерици, но всички вярвахме, че ще оздравее”, казаха близките.

Миналия петък обаче състоянието й рязко се влошило. Започнала да повръща и отпаднала. Веднага пак била откарана в “Пирогов”. Направеният скенер показал, че бъбреците й не функционират. Родителите й купили два стента за имплантиране и на 29 август сутринта е трябвало да й направят операция за поставяне на стентовете.

“Майка й Надка беше с нея в болницата като придружител. До полунощ в сряда двете са си говорили. Тогава са й направили последната вливка антибиотик. Чувствала се е добре. След това е заспала.

Сутринта в 6 ч майка й я открила мъртва в леглото”, обясниха роднини на почерненото семейство. Според една от епикризите от столичния институт Мария имала сепсис и остра дихателна недостатъчност. Нямала придружаващи заболявания.

“Нямаме резултати от аутопсията. Следващата седмица, когато имаме конкретни данни, ще съобщим на медиите”, казаха от “Пирогов”.

Майка й изпаднала в шок и от няколко дни е на успокоителни. Тя била върната в дома им в Гоце Делчев, а бащата Йосиф останал в София, за да прибере тялото.

Близка на семейството, която видяла гнойните рани по тялото, припаднала. “Това бяха не разрези, а цели ями. Всичките й

органи са били в гной. Имала е разкъсана тъкан на бедрото, която е развила абсцеса. Мария беше много здраво дете и точно заради силния й организъм успя да живее 2 месеца. Много мъки изтърпя детето, господ й дари още 2 месеца живот”, казаха съседи.

Бащата на Мария Йосиф бил безработен от години, преди това бил за кратко полицай. В началото на юни тръгнал на гурбет в Холандия, където живеела сестра му. Останал за кратко и тъкмо си намерил работа, се случил инцидентът с детето му и се върнал. Семейството има и момченце, Иван, което ще е петокласник. Майката Надка работи като продавачка.

Родителите още не могат да се съвземат, но са категорични, че ще търсят виновни за нелепата смърт на дъщеря си. “Два месеца беше ходене по мъките и накрая да си отиде от едно падане с колело! Трябва да има наказани”, допълват съседи на семейството.

източник: 24chasa.bg