Язовирите в България масово преливат, като 8 от десетте най-големи в страната са на сантиметри от най-високата си точка, а другите два ще се напълнят до 2-3  седмици. алармира на първа страница „Труд“. България е на път да изправи съседните Турция и Гърция пред дилемата – или купувате ток от нас, или пускаме язовирите и ви наводняваме. Заради пълноводието ВЕЦ-овете трябва да работят на пълна пара, но няма пазар за тока – индустрията е свила потреблението до минимум, а износът не върви заради високите такси. Експерти прогнозират, че ситуацията едва ли ще се промени до юни.

Десетки милиони левове загуби вероятно ще бъдат натрупани в енергетиката в рамките само на няколко дни. Заради свитото потребление у нас и намалелия износ вчера Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ нареди да започне масово изключване на централи на възстановяеми енергийни източници и на топлоцентрали, подчертава под глава „Сега“. Ограничено е и производството на АЕЦ „Козлодуй“. Милиони загуби се трупат всеки ден само от непроизведен ток.

Безвъзмездната помощ при саниране ще се качи до 75 процента, съобщава пред „Капитал Daily“ Екатерина Захариева, вицепремиер и регионален министър. Досега проектът за енергийно обновяване покриваше половината от разходите на собствениците, а те трябваше да осигурят другите 50 на сто, уточнява Захариева.
„Допълнително намерихме и резерви в бюджета на МРРБ и разработваме правила, по които държавата да осигури 100 процентово финансиране за социално слаби семейства, които нямат средства да се включат в програмата. Идеята е да не се спират останалите, защото в почти всяка сграда има по 1-2 домакинства,
които не могат да си позволят да участват“, обяснява още министърът.qzovir

В интервю за „24 часа“ министърът на труда Деяна Костадинова заявява: Целевите групи за отпускане на еднократните енергийни помощи са две. Първата включва хората, който са кандидатствали за енергийни помощи през 2012-2013 г. и са получили отказ. За тези, чийто диференциран доход надхвърля границата с до 10 лв. ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 65,72 лв. Тези хора няма да подават допълнително молби, тъй като документите им вече са в Агенцията за социално подпомагане. Ще бъдат обработени сравнително бързо и се надяваме, че още до края на април ще ги изплатим.

По-бавно ще стане с втората категория, които са си направили сметката, че няма да бъдат одобрени, и сега ще започнат да подават декларации. До 10 дни ще започнем да събираме молбите им и се надяваме до края на май да изплатим помощта и на тях. За тях важи същият таван – до 10 лв. над диференцирания доход. Костадинова ще внесе в Комисията по доходите към Националния тристранен съвет предложение за промяна в Наредбата за енергийното подпомагане, така че увеличението на енсиите да не се отрази на достъпа до енергийна помощ. „Идеята е тези, които са имали право да получават енергийна помощ през този сезон, да имат право и през следващия“, уточнява  инистърът.

Близо година след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места продажбите на цигари са паднали с 8 процента, сочи проучване, отразено от „24 часа“. Свитото потребление е засегнало както българските производители, така и  вносните марки.

У нас банкова криза като у САЩ не може да има, категорично заявява пред „Преса“ финансистът Пламен Орешарски. „В годините на криза българската банкова система показа, че е много стабилна. Банковата система у нас е капитализирана около 15 на сто при базелски стандарт 8 на сто и капитализация на водещи европейски банки под 8 на сто. Защо е така ли? След кризата през 1996-1997 г. ние си взехме урока и въведохме високи регулаторни изисквания за банките. Това ми даваше увереност да твърдя, че у нас не може да има банкова криза от типа на тази в САЩ и Стара Европа. Твърдя го и днес“, обявява Орешарски.

Според водещото заглавие на „Преса“ никой не знае какво има в сиренето. Растителното масло в млечните продукти вдига холестерола, категорични са експерти. Бялото сирене от мляко пак ще е от палмово масло, съобщават производители, след като Върховният административен съд /ВАС/ отмени наредбата за изискванията към млечните продукти. Тя забраняваше в едно предприятие едновременно да се прави сирене от мляко и сирене с растителни мазнини. Сега това пак става възможно и вече никой не може да каже какво точно има в сиренето.

„Истинските млечни продукти са визитната картичка на България. Ние сме най-силни в това нещо. И след като ние направихме тази наредба, рестриктивни мерки тръгна да въвежда и Франция по отношение на растителните мазнини“, заявява в интервю за „Труд“ Йордан Войнов, директор на Агенцията по безопасност на храните. В отговор на въпрос той коментира и решението на ВАС: „Ако днес преработват мляко, а утре растителни суровини на една и съща технологична линия, там контролът няма как да се осъществи. Винаги ще има оправдания и ще се казва: ние не сме  смесили палмата и млякото, това, което намирате, е остатък по машините от предходния ден.“

Партиите не смятат за проблем наличието на 10 700 лица без избирателни права в подписките им за регистрация на изборите, алармира „Сега“. Вчера се разбра, че освен затворници, психичноболни и чужденци в подкрепа на партиите са се „подписали“ и починали хора. За това съобщи Антоанета Цонева от  Института за развитие на публичната среда.

Властта работи добре, когато й дишат във врата. До този извод достига в интервю за „Стандарт“ бившият министър Томислав Дончев. „Честността в политиката, особено преди избори, много често е дефект. Самият факт, че признахме своите грешки, говори достатъчно. Това е непознат жанр в българската политика. Но си
мисля, че тази проява на честност също трябва да бъде оценена. Защото само силният може да си признае грешките. За съжаление предизборната борба у нас се характеризира не толкова с опита и стремежа да покажем колко добър си ти, а в омаскаряването на противника. Този филм всички са го гледали. И когато избухват
такива скандали в предизборна обстановка, филтърът на доверието при приемане на такава информация се запушва. Тепърва, за съжаление, предстои да гледаме всякакви сензации и скандали“, прогнозира Дончев.

„43 процента от СРС-тата по наши дела се ползват в спецсъда“, е заглавието над интервю в „24 часа“ прокурор Даниела Попова, и.д. шеф на Апелативната специализирана прокуратура в София, известна като прокуратурата „Антимафия“. „По наше дело няма неоснователно искане за използване на СРС. Организираната
престъпна група е сложна структура и затова често се прибягва и до следене, филмиране, служители под прикритие и др. По друг начин не можем да се внедрим в бандата и по нашите дела от СРС има ефект.
Близо 50 шофьори, спипани дрогирани зад волана през 2012 г. са успели да отърват присъда и досиетата им са останали чисти. Друсаните водачи са се разминали само с глоби, вместо да получат затвор до 2 години, каквото наказание предвижда за престъплението Наказателния кодекс, пише на първа страница  „Телеграф“.

Източник:dnes.bg