Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири призова към нападения и бойкот на САЩ и съюзниците им в аудиопослание, пуснато в джихадистки интернет форуми за 12-ата годишнина от атентатите от 11 септември, предаде Франс прес, позовавайки се на сайта за следене на онлайн дейността на терористични организации SITE.

„Трябва да обезкървим икономически Америка, като я накараме да продължи огромните разходи за сигурността си. Икономиката е слабото място на Америка, която вече е нестабилна заради всички военни разходи по сигурността си“, казва Зауахири, който замени Осама бин Ладен начело на Ал Кайда.Pakistani Talibans get military training at the Pak-Afghan border in South Waziristan

„За да държим Америка под напрежение и в състояние на тревога, са нужни няколко нападения тук и там. Вече спечелихме войната в Сомалия, Йемен, Ирак и Афганистан, затова трябва да продължим тази война на нейна земя“, добави той, като прикани поддръжниците си да действат поединично или групово за извършване на нападения.

Египтянинът Айман аз Зауахири, чийто брат бе задържан в Египет за подкрепа на сваления ислямистки президент Мохамед Морси, коментира положението в Кайро и заяви, че легитимността на едно правителство не идва от демокрацията, а от ислямския закон шериат.

В 72-минутното аудиопослание Зауахири заяви още, че членовете на Ал Кайда не са „жадни за кръв терористи“ и препоръча на поддръжниците си да укрепват съществуващите в мюсюлманските страни терористични звена с цел да установят там ислямистки държави.

Източник:dnes.bg