„Ал Кайда“ набира камикадзета от Балканите – Сърбия, Босна и т.н. за своите атентати. Нашите все още не са стигнали до там – те само се самозапалват.

Това обясни пред БНТ Иван Бояджиев, бивш главен секретар на МВР в периода 1995-1997 година и експерт по сигурността, по повод взривовете по време на маратона в Бостън.„Паника, над 100 ранени – това вече е един нов похват на терористите – малки бомби, по-често, на повече места, с много заряд от разни други елементи – сачми, болтове, гайки, тенекийки, за да има повече поражения, повече ранени“, добави Бояджиев.По думите му никой не може да каже в момента кой стои зад това нападение, защото не се знае и още е много рано. „Почеркът е много неясен. Но се знае, че в последно време един от похватите на „Ал Кайда“ е да се взривяват малки бомби на много места и да дават много поражения, както това, което се е случило в Бостън. Дали е „Ал Кайда“ – не се знае. „Ал Кайда“ навремето беше създадена като организация за упражняване на действие, преди няколко години се превърна в движение, което вече е опасно. По цял свят и много радикални групировки действат под нейно име и трудно могат да се хванат“, каза още Иван Бояджиев.“Атентатът в Бостан се забави – продължи той. – Очаквах нещо такова в САЩ по-рано.Целта на терористите е да се лее кръв и да се създава паника.Знае се, че тези атентати не могат да се предотвратят и след като се случат е трудно да се разследват.

Pakistani Talibans get military training at the Pak-Afghan border in South Waziristan

Междудругото днес започва плащането на данъци в Америка и на много места е имало протести, както в България. „Може и това да има някакво отношение в цялата тази работа, но не вярвам да са го направили самите американци, които са данъкоплатци. По-скоро може да са платили на някои други елементи, които да направят това нещо. Много неща трябва да се уточнят“, посочи експертът по сигурността.„Рискът за българите е като за американците. Чух по телефона посланика ни в Америка Елена Поптодорова, която каза, че в посолството няма информация за ранени българи, макар че в тази територия има много българи, които живеят там“, заяви Бояджиев.Според него хората трябва да продължат да си живеят спокойно и да не се притесняват, защото иначе животът е безсмислен.Иван Бояджиев бе попитан днес и за незаконното подслушване. По темата той заяви, че е леко шокиран, че един служител се е опитал да унищожи апаратурата.“Знам колко е скъпа тя, а и на колегите трябва да им е ясно, че винаги остават следи. Най-силните три неща в МВР са агентурата, професионализма и специалните разузнавателни средства. Агентурата я разбиха, професионализма няма да го коментирам и остават СРС-та. При внасянето на тази специализирана кола се избягва документацията и преминаването през 10 души за разрешение за ползването им“, коментира още той.

Това, което се случва с незаконните подслушвания е един голям удар по МВР.

Източник:24chasa.bg