Анджелина Джоли се е подложила на изключително тежка двойна мастектомия – отстраняване и на двете гърди, заради висок риск от рак на гърдата.

Пред New York Times Джоли разказва своята история и как е взела това трудно решение.

“Майка ми се бори с рака близо 10 години, когато ни беше отнета от болестта на 56-годишна възраст. За щастие, тя успя да доживее момента, в който прегърна първото си внуче. Но днес, децата, които не са я срещали, питат за нея и аз се опитвам да им обясня за болестта и как се бореше тя”, разказва пред американското издание Джоли.

“Докторите ми прецениха, че има 87% риск от това да се разболея от рак на гърдата и 50% шанс да се разболея от рак на яйчниците. Когато осъзнах какво се случва, реших, че трябва да направя всичко възможно, за да предотвратя този риск. допълва актрисата.andjelina

Само част от случаите на рак на гърдата са резултат от наследена генна мутация. Жените с дефект на гена BRCA1 са изложени на риск от средно 65% да развият заболяването, обясняват експерти в статията на „Ню Йорк Таймс”.

На 27 април актрисата е приключила с тримесечната подготовка за операцията. Джоли е пазила в строга тайна това, което се случва с нейното здраве.

Операцията й вече е приключила и според нея и лекарите е била успешна. Шансът й да развие рак на гърдата сега е под 5 на сто.

По думите й гърдите й вече са възстановени чрез пластична хирургия и импланти – резултатът може да бъде наистина красив, казва холивудската актриса.

„Вече мога да кажа на децата си, че не трябва да се страхуват, че ще ме изгубят заради рака. Успокояващо е, че те не виждат нищо, което да ги кара да се чувстват неудобно. Виждат само част от малки белези и това е всичко. Късметлийка съм, че имам партньор като Брад Пит, който е толкова любящ и подкрепящ”, споделя още Джоли.

Източник:offnews.bg