dreha

Шокиращи разкрития за дрехите втора употреба се появиха в публичното пространство.  Оказа се, че облеклата втора ръка са изключително опасни за здравето, научи HotArena.net.

Служители от магазините за употребявани облекла разкриха, че стоките се третират със специални препарати. Те съдържат огромни количества биоциди, което може да доведе до големи алергии и дори до смърт на притежателите им.

Дрехите втора употреба са много популярни в България. Близо 70 на сто от българите пазаруват от тях.

Малцина обаче знаят, че облеклата се пръскат с биоциди, за да се унищожат бактериите и спорите на гъбички по носените блузи, панталони и дори бельо. Което може да предизвика сериозен риск за здравето.

Препаратите освен, че причиняват кожни болести и алергии, са и толкова силни, че не могат да бъдат премахнати дори с няколко изпирания.

За предотвратяване на евентуални последствия за купувачите, експерти на Европейския съюз настояват към всяка дреха да има прикачен етикет, който да съдържа описание на препаратите, с които са третирани.

Така хората със склонност към развитие на алергии или кожни болести ще знаят какво купуват, за да избегнат здравословни усложнения.

Припомняме ви, че в България преди 2 години мъж получи алергичен шок и едва не умря, след като си купи риза втора ръка. Той я изпрал, но силните химически препарати не се изчистили от плата и столичанинът за малко не загубил живота си, пише „Всеки ден”.

източник: hotarena.net