Великобритания планира да се присъедини към САЩ и да предприеме военни действия срещу Сирия в рамките на дни, предаде Reuters.

Така Западът смята да отговори на атаката с химическо оръжие, която се предполага, че силите на президента Башар Асад са извършили срещу своя собствен народ.

Кораби на британския кралски флот са в бойна готовност да участват заедно със САЩ в евентуална серия от бомбардировки с ракети, като военното командване вече завършва изготвянето на списъка с потенциалните цели.

Тази стъпка цели да предупреди режима да не използва химическо оръжие.

Според правителствени източници преговорите между британския премиер и международните лидери, включително президентът на САЩ Барак Обама, ще продължат, но всяко военно действие, което бъде съгласувано, може да бъде предприето още през следващата седмица.siriq

Подобна позиция зае и британският външен министър Уилям Хейг. Той предупреди, че светът няма да стои безучастно и няма да позволи на режима на Башар Асад да използва „безнаказано” химическо оръжие срещу сирийския народ.

Великобритания, САЩ и техните съюзници трябва да покажат на Асад, че извършването на подобно зверство „означава да се премине границата, и че светът ще реагира при пресичането на тази граница”, подчерта той.

„Всеки час е от значение. Не можем да си позволим нови отлагания”, подчерта той.

Освен това ООН опроверга информацията, че отказва да разследва химическата атака в близост до град Алепо – изучаването на новия инцидент в момента е най-важен приоритет, но това не значи, че другите случаи няма да се разследват.

Предстои днес експерти на ООН да започнат разследването на предполагаемата химическа атака в околностите на Дамаск.

Източник:inews.bg