Новите случаи в Източен Китай на смъртоносния нов щам на птичия грип са сигнал за потенциална „епидемична вълна“ през предстоящите зимни месеци, съобщават местни учени, цитирани от Reuters.

Щамът H7N9, проявил се за пръв път при хора през март тази година, отне живота на 45 от около 135 заразени в Китай, преди новите случаи на зараза да започнат да намаляват през летните месеци.epidemiq

Новият случай на зараза през октомври – на 35-годишен мъж от източната китайска провинция Чжъцзян, обаче показва, че вирусът се е активирал отново и съществува риск за по-масовото му разпространение през тази зима, съобщават китайските изследователи в онлайн списанието Euro surveillance.

Грипните експерти по света предупреждават, че въпреки резкия спад на случаите на зараза през лятото заплахата, която представлява H7N9, не е отминала, допълва БТА.

Първият научен анализ за вероятното предаване от човек на човек на новия грипен щам, публикуван през август в „Бритиш медикъл джърнъл“, даде най-убедителното доказателство досега, че вирусът може да „прескача“ между хората и има потенциал да причини човешка пандемия, припомня агенцията.

Източник:inews.bg