Наблюдаваме със загриженост и се готвим. Заради промените на климата нашият регион е застрашен от т.нар. векторно преносими болести. Вектори са преносителите на болестите – комари, кърлежи и гризачи, които се размножават по-бързо при по-високи температури. Това обяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен инспектор, цитиран от в. „24 часа“.

„Най-много ни е страх от западнонилската треска, тъй като в последните години нарастват случаите в съседните страни. Има в Румъния, Гърция, Косово, Албания“, уточни специалистът.

Той напомни, че вече има програма, по която се изследват серумни кръвни проби от пациенти с неясни температурни състояния в инфекциозните отделения. Целта е да се търсят по-редки заболявания. В случая се вземат проби от районите на Пловдив, Бургас, Хасково, където е по-вероятно да се появи заболяването. Една част се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести, а повечето се пращат в лабораторията на Шести американски флот в Кайро, която открива редки вируси.zaraz

Кунчев каза, че за западнонилския енцефалит се следят особено птиците. Вирусът се предава между птиците и те го разнасят на нови площи. Между тях пък го пренасят комари, които го предават и на селскостопански животни.

Все пак специалистът побърза да уточни, че болестта не се предава при клане или ядене на месо, а основната заплаха идва от комарите.

„Другата застрашаваща болест, свързана със затоплянето на климата, е маларията. Всяка година в България има между 5 и 15 случая. Заразяването е станало в чужбина, но се създават условия да възникне вътрешна зараза… Въпрос на време е да се появят и у нас случаи на западнонилски енцефалит и малария. Ако разширим обхвата на изследванията, вероятно ще излязат отделни случаи. Западнонилската треска има различно протичане в Европа и САЩ. В Европа повечето случаи са по-леки – като летен грип, с температура, разтрисане. Усложненията са 4-5% за разлика от САЩ, където неврологичните прояви са много по-тежки“, уточни д-р Кунчев.

Инспекторът отбеляза, че много интензивно се работи за подготовката на личните лекари.

„В подобни случаи джипито не може сам да постави диагнозата, но трябва да мисли за тези заболявания и да търси диагностика“, каза той.

Като проблем д-р Кунчев очерта и пръскането срещу комари. „Всяка пролет пускаме специални предписания чрез тяхното сдружение. Проблем често са процедурите, които се провеждат по Закона за обществените поръчки и отнемат много време. Почти винаги се явяват недоволни фирми, които с обжалване блокират всичко. Много фирми печелят само заради ниските цени, а не вършат правилно обработката, не използват нужните препарати и в подходящата концентрация и ефектът е нулев“, призна той.

Източник:inews.bg