Здравното министерство, Българската агенция по храните и главният държавен здравен инспектор са информирани за случая случая с натровените ученици с китайска храна в Русе.

Това съобщи директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова.

Взети са необходимите проби от Агенцията по храните.

„Има заповед за комисия от Областната дирекция по безопасност на храните, аз съм издала заповед за обща комисия с техни представители, каквото е изискването по Наредба 9 в такива случаи“, обясни д-р Маргарита Николова.

Обектът е временно спрян от експлоатация. Децата са в много добро общо състояние, до вчера нямаха разстройство, до момента нямам информация за промяна в състоянието им, каза д-р Маргарита Николова.

Четири деца бяха приети в Инфекциозно отделение на болницата в Русе вчера, след като се оплакали на училищния фелдшер, че им е лошо, а едното от тях е повърнало след консумация на китайска храна. Две момчета бяха пратени у дома за домашно лечение.kitaisko

Децата са ученици в 9-и клас в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура.

Вчера към 10:00 часа те са поръчали по телефона храна от заведение в близост до кооперативния пазар – ориз със зеленчуци и спагети, със сос, месо не е имало, обясни д-р Маргарита Николова.

От заведението са били приготвили общо 27 порции с ориз със зеленчуци и 33 със спагети, които до момента на проверката са били изчерпани, няма постъпили оплаквания към момента от други консуматори.

Днес от РЗИ ще бъдат взети носогърлени секрети от петимата души персонал в заведението.

От ОБДХ – Русе са взети необходимите проби и се очакват резултатите от тях, посочи д-р Маргарита Николова.

Източник:24chasa.bg