Протестите в страната продължават. Един от протестиращите срещу монополите в Пловдив – Иван Бояджиев, известен като „Дядя Ваня“, се самозапали символично, съобщи Фокус.

Пред Централна поща, където се събират протестиращите, кукловодът запалил снимката си и венецианска маска с пера, в знак на протест срещу самозапалванията у нас.

По думите му – народът дълги години е бил с маска и затова и той е избрал да запали този атрибут. Ритуалът на самозапалване продължил кратко, като снимката и маската били залети с одеколон.ivan

Няколко десетки рокери се отзоваха на призива за протест срещу драстичното увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Малко след 11 ч пред обичайния сборен пункт на местните почитатели на мотоциклетите се бяха събрали не повече от трийсетина недоволни от политиката на кмета Иван Тотев. Очаква се по-късно рокерското шествие да нарасне, като премине през някои от основните пловдивски булеварди и се присъедини към националния протест срещу монополите.

Около 150-200 души, разделени на няколко групички, се включиха в днешните шествия в София, организирани „Радикално крило на протестно движение“ и ВМРО, съобщи bTV.

Около 50-ината демонстранти от протеста на националистите носеха обърнати български знамена. Зам. председателят на партията Ангел Джамбазки обясни, че сборният пункт е винаги пред обединяващата няколко съдилища и прокуратурата Съдебна палата, за да се напомни за липсата на наказани престъпници.

„В последните години българският народ се стопи с 2 милиона, което не се е случвало и при националните катастрофи, затова знамената ни са обърнати като при войни и бедствия“, каза Джамбазки.

Хората от ВМРО обясниха, че няма да се смесват с другите протестиращи. Малко по-късно обаче към тях се присъедини група от около 60-70 души, в която бе и Янаки Ганчев – инициаторът на Коалиция Гражданска инициатива „Орлов мост“.

Крайната цел на шествието на ВМРО бе седалището на ЦИК, където партията трябва да се регистрира за участие в изборите на 12 май. Националистите се похвалиха, че са събрали около 20 000 подписа.

В същото време пред Народния театър инициираната от хората около Ангел Славчев, Янко Петров и Дончо Дудев партия „Демократична гражданска инициатива“ започна събиране на подписи за участие в парламентарните избори. Там се събраха около 50 души. Подписи за новата формация се събираха и в други градове на страната,

Малко преди 12 ч трите групи демонстранти се срещнаха пред Президентството.

Стотина души се събраха на протест във Варна. Пред общината в морския град недоволните отново поискаха оставките на общинските съветници и областния управител Коста Базитов.

Неформалният лидер на протестите във Варна Иван Петров от днес събира подписи за регистрирането на партия „Демократична Гражданска Инициатива“. Новата формация има амбициите да участва в предстоящите парламентарни избори. Палатковият лагер пред Община Варна се е увеличил с още 3 палатки. В едната от тях е обявилият безсрочна гладна стачка Младен Живков. В другите са се настанили хора, които са солидарни с него.

Около 50-ина души пък се включиха в осмия граждански протест в Добрич. Мотото му този път е „Уморихте ли се да протестирате? Защото те няма да се уморят да ви крадат!“ Въпреки че организаторите на протеста са категорични, че техни представители няма да участват на предстоящите избори, на площада се събираше подписка за регистрация на „Демократична гражданска инициатива“.

„Ние в Добрич по принцип сме обявили изборите за нелегитимни, продължаваме да стоим на тази позиция. Има колеги, които искат да променят системата отвътре. Ние им пожелаваме успех, но ние оставаме на улицата“, заяви едно от лицата на протеста – Пепа Рашева.

Източник:24chasa.bg