Учените от БАН опровергаха страшната прогноза

Преди известно време сеизмологът проф. Страшимир Мавродиев от Ядрения институт прогнозира унищожително земетресение, което според думите му трябва да се случи през някой от следващите два дни в страната ни.

Той подчерта, че България е заплашена от трус с много висок магнитуд.
От Българската академия на науките обаче опровергаха думите на колегата си, подчертавайки, че няма опасност от подобно разрушително земетресение.
seizmolog
Те уточняват, че прогнозите на Мавродиев се основават на механизъм за ранно предупреждение за трусове на базата на циклите на луната.

Доц. Емил Ботев от Института по геофизика заявява пред вестник „Преса”, че до момента обаче нито едно от предсказанията на Мавродиев не се е случило.
Преди четири години астрологът Емил Лещански бе осъден именно заради подобна невярна прогноза, която вся паника сред населението на Хасково.
Тогава той предрече, че се очаква катастрофално земетресение на 19 април, което обаче така и не се случи.

Запознати припомнят, че преди две години, малко след земетресението, което удари Япония и предизвика цунами, проф. Рангел Гюров, който е ръководител на катедра „Наука за земята и околната среда” в Нов български университет поясни каква е зависимостта между циклите на Луната и трусовете.
Тогава той подчерта, че може да се очаква унищожителен трус на всеки 18 години.

Източник:razkritia.com