Голям пожар е избухнал в горите край селата Челопечене и Войняговци, съобщава Нова телевизия.

Пламъци с височина няколко метра се издигали над района на огнището.

„Повече от 10 противопожарни екипа са изпратени на мястото. Пожарът е сериозен“, каза гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

По информация на Столичната община пожар гори край село Локорско.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отива на мястото на възникналия пожар. Тя разговаря с главен комисар Никола Николов. Комисар Николов увери кмета, че е мобилизирано включването на два вертолета.

На мястото на пожара работят осем пожарни. Осигурени са две водоноски.pojar

В потушаването на пожара са се включили доброволци от района и допълнително ще се включат доброволци от формированието на Столична община.

Гората над село Локорско, на 20 км от София, се е запалила преди около час и половина, съобщи репортер на iNews. Очевидци разказват, че няма вода, огънят стига първите къщи на селото и се разпространява и към съседното село – Войняговци. Според местните пожарни все още няма. Хората са уплашени.

Междувременно червен и оранжев код за опасност от пожари бе обявен заради огнищата в различни части на страната. От пожарната предупреждават, че в момента има риск от възникване на силни и трудни за овладяване огнени стихии в гористите местности.

През изминалото денонощие огнеборците гасиха пламъци във Варненско, Харманли, Стара Загора, където изгоряха стотици декари гори и терени със смесена растителност. До момента няма данни за пострадали хора и пряко застрашени населени места.

Източник:inews.bg