Внимавайте, защото въпросните стоки вредят на здравето!

Опасни обувки са пуснати в продажба на българския пазар. Това съобщиха от Комисията за защита на потребителите, които вече глобиха пещерска фирма с 5500 лева, тъй като чепиците, които предлагала на пазара, съдържали 6-валентен хром. Което е цели 14 пъти над допустимите норми.

Установено е, че ако е над нормата, въпросният химикал се влива в кожата, като най-малкото, което може да предизвика, са алергични реакции. Той силно уврежда бъбреците и може да доведе дори до онкологично заболяване.

Лошото е, че опасната партида отдавна вече е пусната в продажба и не се знае колко хора са дали парите си за отровните обувки. Опасното вещество се намира в хастара им, който пък бил внесен от Италия.magazin

Същото това вещество се намира в много обувки, чехли и джапанки, които се предлагат на нашия пазар от няколко години. Много от тях съдържат и отровния химикал диметилформамид (DMF), който води до кожни раздразнения, алергични реакции и уврежда вътрешните органи. Вредните стоки пристигат предимно от Китай, Турция и Албания.

Как можете да ги познаете? Това е най-важният въпрос, а отговорът е – по ниската им цена. Колкото по-евтини са обувките, толкова по-некачествени са те. И не само за това, че могат да се разпаднат на краката ви след втория ден, а че наистина рискувате да ви докарат някоя болест.

Източник:razkritia.com