Цените на основните продукти поскъпват драстично, само яйцата по-евтини

С  около 15% по-скъпа ще излезе трапезата за Великден на българина в сравнение с миналата година. Това съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

По данни на комисията само за една година цената на картофите се е вдигнала повече от двойно. Цели 64% е увеличението при зелената салата като цената й за килограм достига 74 ст., съобщават от вестник “Преса”. Вносните домати също са поскъпнали и тази година се търгуват с около 13% по-скъпо в сравнение с миналата.

Стойчев отбеляза още тревожната тенденция за продажба на пазара единствено салати от Гърция и Македония.qica Шефът на комисията изрази надежда, че в навечерието на Великден по магазините ще се появят и продукти родно производство.

Добрите новини за потребители са, че цената за килограм агнешко не се е променила от миналата година и се запазва на 11-13 лева за килограм агнешка плешка и между 12 и 13,60 лева за килограм бутче. Тази година яйцата излизат по-евтино на купувачите.

Кора с 10 яйца в нея струва около 2,20, което прави 22 стотинки за яйце. Цената на краставиците също е намаляла с около 15%.

Източник:razkritia.com