Жителите на селата Оряхово, Георги Добрево и Момково са откъснати от света. Причината е, че единственият мост – този на река Марица край Любимец, който ги свързва с града, е опасен и затворен за движение. Това принуждава много хора от тези села да изминават ежедневно пеш разстоянието до Любимец, за да стигнат до работните си места.Затворената отсечка е много важна, тъй като е единствената връзка на града с автомагистрала “Марица” и най-краткият път между Любимец и трите села.

Така е от няколко седмици. “Спираме колите си и минаваме пеш през моста”, разказаха работници от близките села.

most

По него, обаче, зеят огромни процепи и това носи риск за живота им. Още повече, че забраната за преминаване през моста, важи и за пешеходци. Потърпевшите нямат друга алтернатива, защото в противен случай те трябва да заобикалят близо 50 километра по обходни маршрути през Харманли и Свиленград. Хората повече се притесняват, ако се наложи да викат линейка до откъснатите села, защото идването й ще се забави много.

“Това може да коства и човешки живот”, притесняват се жителите на трите села.

Мостът е и почти единственият начин земеделските стопани от Любимец да стигнат до своите земи от другата страна на реката. Те също са притеснени как ще обработват нивите си през този сезон, защото достъп до тях на практика в момента няма.
Заради липсата на достатъчно указателни табели всекидневно ТИР-ове, влизащи и излизащи от Любимец се объркват тъи като не знаят, че мостът е затворен и обръщат в нивата.

Съоръжението е собственост на Агенция “Пътна инфраструктура”. Огледът, извършен от техни експерти е показал, че участъкът трябва да бъде затворен както за превозни средства, така и за пешеходци. Специалистите са констатирали разрушени и блокирани дилатационните фуги, неработещи подвижни стоманени ролкови лагери, липса на бетон в отделни участъци. Освен това има продънване на пътното платно, липсва бетоновата плоча, а армировката на плочата и асфалтобеновата настилка са единственото, което не е позволило да се стигне до инциденти.

Движението по моста се забранява до 15.11.2013г. и се пренасочва по обходни маршрути. За ремонта на съоръжението ще са необходими около 4-5 млн.лв., които следва да бъдат осигурени от АПИ. Общата дължина на моста е 390 метра. Строителството му е завършено през 1959 г. и оттогава не е правена никаква основна реконструкция по него.

Източник:blitz.bg