Силно земетресение беше регистрирано в Централен Тайван днес. Един човек загина и най-малко 19 са ранени, има и повредени сгради, предаде Асошиейтед прес.

Централното метеорологично бюро съобщи, че трусът с магнитуд 6,1 е усетен на целия остров, пише БТА. Сградите в столицата Тайпе се разлюляха и движението по отделни участъци от високоскоростната железница беше спряно, за да бъде извършена проверка за евентуални поражения. Американският геофизичен институт измери магнитуд 6,0 и дълбочина на труса 15 км, относително плитка.земетресение1

Според властите 72-годишна жена е първата известна жертва на земетресението. Тя починала, когато рухнала стена на храма, до която стояла. В окръг Нантоу, където е епицентърът, общо 19 души са ранени, повечето от падащи предмети.

Паднал таван ранил служител в административна сграда. Пожар, причинен от изтичане на газ, бързо бил потушен. Няколко училища са понесли материални щети като пукнатини и паднали керемиди. Нантоу е селски район на около 250 км южно от Тайпе. Намира се близо до епицентъра на труса с магнитуд 7,6, който уби над 2 300 души през 1999 г.

Източник:dnes.bg