Част от откритите бюлетини в Костинброд са били абсолютно годни, неохранявани и готови за експедиция, стана ясно на днешната пресконференция на прокуратурата.

Пред журналисти по законовия ред беше направен оглед на веществени доказателства – иззети от печатница „Мултипринт“ бюлетини.

На присъстващите журналисти бяха показани мостри на бюлетини, с които иззетите съвпадаха абсолютно. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че общо иззетото количество от печатницата е 22 палета, като част от тях са на листове и не са готови за употреба, а други са нарязани и залепени в кочани.

Прокуратурата показа и снимки на печатницата в Костинброд, на които се вижда как на нарязаните и опаковани в кочани бюлетини има надписи на конкретни градове – Варна, Кюстендил, Хасково, Кърджали, Благоевград, както и Външно министерство. „Ако приемем, че това е брак, значи има брак за всеки един МИР“, заяви Сарафов. Засега прокуратурата отказва категорично да каже дали намерените бюлетини са брак или надпечат, а просто показа на журналистите какво представляват. Друг интересен факт е, че три пъти бюлетини от определените като брак от ръководството на печатницата са били изнасяне за официално ползване. Веднъж в община Триадица са били предоставени 335 бюлетини, тъй като е станало ясно, че има липса за изборния ден. Предаването им е станало на 10 май от икономическия директор на „Мултипринт“ след обаждане на Иво Цонев от администрацията на Министерския съвет. Въпреки че бюлетините са били предадени 2 дни преди изборния ден, констативният протокол е с дата 8 май. Друг случай на използване на бюлетините от т. нар. брак е по искане на ЦИК за мостра. „Ако това беше брак, дали на ЦИК щеше да бъде предоставен за мостра технологичен брак“, иронично попита Сарафов. На 7 май пък след обаждане от областната управа на София-област, от същата печатница са били предоставени 1880 бюлетини. pe4at

 

Икономическият директор на печатницата е абсолютно категоричен в показанията си, че машините за печат не са били включвани отново при поискването на бюлетините, а необходимите бройки са били взети от намерения  от прокуратурата надпечат.

Главният прокурор Сотир Цацаров не си позволи да направи оценка дали някой от МС носи отговорност за случая, но намекна, че упражненият контрол в печатницата е равен на нула. По негови думи показаниятa на собственика на печатницата Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, също на моменти са се разминавали и това е станало след телефонен разговор на Бончев. С кого е разговарял собственикът на печатницата обаче, преди да промени показанията си, Сотир Цацаров не уточни с аргумента, че е „висока следствена тайна“.

Цацаров обясни и хронологията на случая в Костинброд. На 10 май в прокуратурата е постъпил сигнал от бившия народен представител Мая Манолова относно печатница “Мултипринт“. Започнала е проверка на ДАНС и на база справка от проверката са образувани две досъдебни производства. Веднага след първоначалните следствени действия главния прокурор Сотир Цацаров се е обадил на президента Росен Плевнелиев. Това е станало около 22.10 часа в петък.

Президентът беше информиран не защото прокуратурата дължи отчет на някого, а защото на другия ден бе ден за размисъл, заяви още главният прокурор.
Държавният глава е поискал бюлетините да бъдат охранявани, а Цацаров му обяснил, че вече е назначена такава от жандармерията.  Цацаров допълни, че още при разговора си с държавния глава е споменал, че според него информацията за печатницата не бива да се разгласява преди да приключат изборите.

Цацаров коментира и разпространеното днес до медиите писмо, подписано от „група достойни прокурори“. Той обясни, че не вижда нищо обезпокоително в изпратените документи, освен че те са доста селективно подбрани, а Цацаров си позволи да направи заключението, че подателят всъщност едва ли е прокурор.

„Прокурорите, които са достойни, не са анонимни и са малко по-грамотни“, коментира обвинител номер 1. Той беше категоричен, че изпратените до медиите документи не са изтекли от прокуратурата. Той обясни, че те са били върнати днес на обвинителите, а досега са били в ДАНС.

По думите на Цацаров целта на това писмо е да засенчи изнесените данни от държавното обвинение. На авторите на това писмо ще кажа, че прокуратурата ще си свърши работата, заяви Цацаров, загатвайки, че ще започне разследване кой е подателят. Той също така навърза действията на прокуратурата от последните дни – намерението за искане на имунитета на Цветан Цветанов, днешната пресконференция и изявленията на Бойко Борисов пред в. „Труд“, че държавното обвинение е свалило 5-6% подкрепа на ГЕРБ. Цацаров беше категоричен, че прокуратурата изобщо не е споменавала конкретна политическа партия.

„Не ми е ясно защо една партия се идентифицира и обвинява прокуратурата, че е свалила изборния резултат“, заяви Цацаров. Той за пореден път обяви, че ръководената от него институция ще играе ролята на пасивен наблюдател. Цацаров обаче не си спести критиките и относно изявленията на други политически сили. По негови думи те са използвали ситуацията, за да извлекат определени дивиденти.

Главният прокурор отново намекна, че ранното оповестяване в медиите за операцията в печатницата в Костинброд е попречила на прокуратурата да стигне в действията си докрай. Той категорично отхвърли изявленията на политически представители, че е възможно иззетите от прокуратурата бюлетини да не са цялото количество и все пак до избирателните секции да са достигнали определени бройки.
Източник:dnes.bg