Българин е разработил уникална технология, с чиято помощ фалшифицирането на банкноти ще остане в миналото.

Професор Вал Маринов от Русе и неговият академичен екип от Фарго, щата Дакота, са създали специални радиочестотни идентификационни чипове, които могат да се поставят в хартия, дрехи и други най-разнообразни предмети.

Идеята на професор Маринов била да създадесмарт хартия, която да намери широко приложение в ежедневието, както и да помогне за предотвратяването на фалшифицирането на пари, което в момента все още е сериозен проблем по целия свят.

В момента съществува подобен тип хартия с вградени радиочестотни чипове, но тя е твърде неравна и дебела, което прави печатането върху нея невъзможно. ìpoweЕкипът на професор Маринов обаче е разрешил този проблем, създавайки ултратънки силициеви чипове, благодарение на уникален процес, нареченLaser Enabled Advanced Packaging. Тези нови чипове след това могат безпроблемно да бъдат вградени в хартията.

Технологията използва специален плазмен инструмент, който изтънява чиповете, а след това лазер ги вмъква между пластовете на хартията. Процесът е много по-евтин и отнема два пъти по-малко време в сравнение с използваните в момента методи.

Професор Маринов и екипът му представиха официално своята уникална разработка на научна конференция в Орландо, Флорида. В момента те сериозно търсят и инвеститори, с чиято помощ технологията да намери по-скоро място в индустрията.
ОТ:Константин Серафимов              Източник:razkritia.com