Едно безсмъртно земно създание опровергава твърденията, че всички живи твари са смъртни

Може да звучи невероятно, но безсмъртието съществува. Едва наскоро учените успяха да докажат, че едно малко земно създание, е способно да живее вечно. Това е медуза със странното име туритопсис. Тайната на нейното дълголетие се състои в шокиращата способност на възрастното безгръбначно, което след цикъла на размножение, вместо да умре, се връща отново към младостта, и може да повтаря всичко безкрай.

Да разгадаят тайната на вечния живот да опитвали още древните алхимици. Казват, че те дори са създали еликсира на младостта. Обаче рецептата сигурно е унищожена, или загубена, а може би такава просто не съществува?

bezsmartno

Тайната на вечния живот познава малката, едва 5 милиметра, медуза. Както всички други от своя род, тя започва живота си като ларва, излюпена от яйце. После ларвата последователно се превръща в полип и от него – в медуза. По законите на Природата, обикновено медузите след като достигнат зрялост и дадат поколение умират, но Туритопсис нутрикула се изхитрява и заобикаля повелята.

 

Способността на микроскопичното създание направо шокира учените. Вместо да умре, медузата се превръща обратно в полип и така „зацикля“ между двете състояния, като става наистина безсмъртна.

Специалистите с изненада установиха невероятната способност на нейните клетки, да се превръщат просто от един вид в друг и така лесно да се „подмладяват“. Учените искат да разберат, дали могат да накарат и стволовите клетки да правят същото. Това наистина ще бъде ключът към безсмъртието на човека.

Остава само да се запитаме, кому е нужно човешкото безсмъртие – на роба, или на господаря?

Източник:chudesa.net