Ако изборите бяха днес, ГЕРБ получава 30 %, а БСП – 16 %. Тези данни от социологическо проучване на МВМД потвърди социоложката Мира Радева пред „Фокус“.

По думите й т.нар. партия на протеста събира 5,4 %, но тези гласове вероятно ще се разпръснат и дори е възможно част от тях да се върнат обратно към БСП.

Според проучването, направено през март, ДПС събира между 5 и 6 %, „Атака” – 4,4%, а партията на Меглена Кунева е на ръба на за влизане в парламента с 3,7 % подкрепа.

Данни от социологическото проучване бяха публикувани във в.“Преса“, където се посочваше, че са по поръчка на американска фондация. Успоредно с него е направено още едно социологическо изследване, но от френски екип.Това доведе до избухването на скандала между Мира Радева и социолога Кольо Колев, който обвини колежката си, че е направила проучванията на принципа „една жена каза“. В отговор Мира Радева призна, че нейната агенция е автор на изследванията по поръчка от чужбина.

boiko
„Трябва да призная, че и за мен резултатът беше много неочакван, защото в предишното ни изследване през февруари регистрирахме 22% за ГЕРБ, а БСП беше на 19%. Това, което се случва в момента, е, че ГЕРБ има нови 8% на 100% избиратели. А при БСП се получава един спад до 16%”, обясни пред „Фокус“ Мира Радева.„Аз лично нямам отговор на факта, че регистрираме толкова голям ръст, защото не съм виждала някой да слезе от власт и да му се вдигне рейтингът. Наистина това е прецедент в българския политически живот. Никога не съм срещала такова нещо и за мен това е изключително изненадващ факт”, добави Радева.

По думите й обяснение за спада на БСП е причината, че има формулирана партия на протестите.

„Тя достига 5,4% от гласовете и понеже това са хора с леви убеждения, е съвсем нормално. Една част от тези гласове идват от мобилизация, друга част – вероятно идват от БСП. Докато БСП е била единствената силна опозиционна партия – те са били там, а нищо чудно и да се върнат обратно. В това изследване се вижда една ясна тенденция да се гласува за алтернатива, вероятно лява алтернатива”, посочи Мира Радева.
Тя прогнозира, че гласовете за партия на протестите ще се разпръснат и те ще останат под чертата. По думите й „Атака“ и ДПС са със стабилни резултати, а партията на Меглена Кунева може и да не прескочи бариерата за влизане в НС от 4%.  Радева имала информация, че и други социолози получават подобни данни, но едната от агенциите не искала да ги оповести, защото се страхува от подобни скандали.
По думите й изследването не било оповестено публично така, както е редно, а било оповестено на принципа „от уста на ухо”. Причината да забавя неговата публикация беше, че се страхувах от това, което реално се случи, т.е. – поредният социологически скандал, обясни Радева.Според нея предварително се готви оспорване на изборните резултати. „Има опит да се създаде атмосфера, в която една по-сериозна победа на ГЕРБ от прогнозираната от някой социолози, да се припише изцяло на манипулация на изборите“, смята Радева. Данните на МВМД коренно се различават от оповестените вече социологически проучвания на агенция „Медиана“ и „Галъп“ за месец март. Според агенцията на Кольо Колев, ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП – 20,4%. По данни на „Галъп“ пък ГЕРБ печели 19,7% от гласовете, а БСП – 18,6%.Източник:dnes.bg