Договорът за строежа на турска АЕЦ на Черно море ще се подпише утре, съобщи японският всекидневник „Никей“, цитиран от Франс прес.

Френската група „Арева“ и японската „Мицубиши Хеви Индъстрис“ ще строят втората атомна електроцентрала в Турция в района на Синоп на брега на Черно море. Договорът е на стойност 15,6 млрд. евро. Той ще бъде подписан утре, когато японският премиер Шиндзо Абе ще посети Турция.

В интервю с турския министър-председател Ердоган, той обяснява, че страната е решила да се довери на японското ноу-хау за АЕЦ от гледна точка на устойчивостта на земетресения и на технологията на френската „Арева“. Другият кандидат за строеж на централата беше китайската „Чайна Гуангдонг Нюклиър Пауър Холдинг“.

„Мицубиши Хеви Индъстрис“ и „Арева“ предлагат разработения съвместно от тях реактор Атмеа-1 с мощност от 1100 мегавата.aec

Очаква се работата по изграждането на централата да започне през 2017 г. за пускане в действие на първата част, планирано за 2023 г.

Пред „Никей“ Ердоган заявява, че Турция иска да увеличи дела на електричеството, произведено от атомни централи, до 15% до 2030 г. По този начин страната Целта ще намали зависимостта на икономиката от силното нарастване на внос на енергия от Русия и Иран.

Първата турска АЕЦ ще бъде построена от Русия до средиземноморския град Мерсин, в Аккую. Строителните работи ще започнат в средата на 2015 г. Очаква се производството на електричество да започне през 2019 г.

Източник:24chasa.bg