Американски журналисти са се добрали до неоповестен доклад на група международни експерти и учени за изменението на климата на Земята и последствията, съобщи ИТАР-ТАСС.  Журналистите са публикували части от доклада в мрежата.

Според него през следващите 10 години ще настъпи рязко изменение на климатичните условия на нашата планета. Това ще доведе до рязко влошаване на условията за живот за хората. uВ отделни региони с месеци ще преобладава температура на въздуха над нормите. Тя, в съчетание с повишената влажност, могат потенциално да застрашат човек, при излизане от дома му. Прогнозите са, че климатът все повече ще пречи на обичайната и рутинна човешка дейност.

Очаква се ръст на жертвите от наводнения, горски пожари, епидемии и глад. Най-бедните страни няма да могат сами да се справят с разрушителните последствия от глобалното затопляне. Сушата ще се появи в още региони и ще намали териториите, годни за обитаване от хората. Това би могло доведе до военни конфликти и битки за тези региони. Подобно развитие в световен мащаб ни очаква и заради намаляването на източниците на прясна вода.

Докладът вече е предоставен на правителствата на всички държави в света. Официалната му публикация е предвидена за март 2014 година.

Източник:24chasa.bg