Учителите недоволстват.

Новото правителство обсъжда различни варианти за въвеждането на т.нар. гъвкави форми на финансиране на учебните заведения.

Министърът на образованието Анелия Клисарова обяви, че едно от предложенията е учителските заплати да бъдат пряко обвързани с грамотността на възпитаниците им.
Днес образователният министър откри Лятната академия за обучение на преподаватели в Бургас.

Организатори на академията са Синдикатът на българските учители и Фондация „Европартньори“.u4

Освен това заплащането на учителите ще бъде обвързано не само с броя на учениците, а и реализирането и ефективността на обучението.
Министър Клисарова подчерта, че това ще става чрез оценяване.

Министерството ще търси най-високата функционална грамотност сред учащите като в същото време ще работи и по мотивацията на преподавателите чрез организирането на различни квалификационни курсове или финансови стимули.
Образователният министър подчерта, че трябва да бъде обсъден и статутът на някои учебни заведения в страната – дали да бъдат предадени в частни ръце или пък да останат общински.

Решението ще бъде взето с оглед на индивидуалните потребности в различните региони на страната.
Предложенията бяха подложени на сериозна критика от страна на преподавателите, които са категорични, че докато учебните заведения са на делегирани бюджети, нищо няма да се промени.
Родителите пък са доволни от новите предложения и се надяват да влязат в сила час по-скоро, тъй като по този начин преподавателите ще имат интерес да ограмотят учениците.

Източник:razkritia.com