Масови протести в 35 града в страната се провеждат заради високите сметки за ток. Хиляди хора излязоха по улиците на страната и въстанаха срещу монопола на ЕРП-тата.

Близо 10 хиляди души излязоха на протест срещу високите сметки за ток в Пловдив, съобщи кореспондентът на Dnes.bg в града. Шествието тръгна от Централна поща и стигна до централата на EVN за Южна България, където хората замеряха сградата с яйца.

Протестиращите скандираха „Мафия!”, „EVN вън! и поискаха национализация на електроразпределителните дружества. Полицейското присъствие в района беше засилено през целия ден.

По обед учредител на нова партия се опита да политизира протестите, но си навлече гнева на протестиращите и за малко да бъде линчуван пред тълпата.

Това беше най-големия протест срещу монополите под тепетата досега.

Късно снощи пък е бил получен сигнал за бомба в сградата на EVN Асеновград. Незабавно е извършен оглед, но взривно устройство не е било намерено.

Протестиращи в Хасково поискаха оставката на Делян Добрев, съобщи корспондентът на Dnes.bg в града. За първи път от началото на протестната вълна в страната срещу високите сметки за ток хасковлии изразиха открито недоволството си.

Близо 800 човека се събраха на централния площад в областния град, развяха българското знаме и с викове „мафия“ и „оставка“ поискаха оставката на правителството и най-вече на министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който е от Хасково.

След като разбраха, че днес министърът е в родния си град, протестиращите пожелаха среща с него и се заканиха да го изчакат пред сградата на Областна администрация, където Добрев трябва да даде пресконференция в ранния следобед.

„Крайно време е този беден и гладен народ да се събуди. Никой няма да отиде в къщата му и да му даде пари, за да си плати високите сметки. Напротив, само те тъпчат“, коментира безработната Надка Колева. „Докараха ни до просешка тояга“, скандираха протестиращите.

Час след началото хасковлии се отправиха към сградата на EVN в града. По път купиха яйца, с които да замерват офиса на електроразпределителното дружество. Недоволните обаче успяха да хвърлят едва няколко яйца, тъй като полицаите се намесиха и спряха замерването.

Протестът завърши без арестувани, въпреки че недоволните нямаха разрешение за него. Те се обединиха около идеята да се събират всеки ден пред сградата на EVN в града и да не си плащат сметките за ток.

В Плевен гражданите поискаха референдум за изгонване от страната на чуждестранните ЕРП-та и гориха сметките си за ток. Врачани поискаха токът от АЕЦ „Козлодуй“ да се продава само на вътрешния пазар, а в Сливен замеряха сградата на EVN с яйца и картофи. Варненци погребаха символично ЕРП-тата.

Най-оригинално изразиха протеста си обаче в Пазарджик – там обезглавиха ритуално триглав дракон, символ на електроразпределителните дружества.

Около 1 000 души се събраха днес на протест в Монтана срещу високите сметки за ток. Протестът започна пред сградата на „ЧЕЗ“ в града и прерасна в шествие и блокиране на централните улици. Към 11,00 часа протестиращите блокираха първо булевард „Александър Стамболийски“, а после преминаха из централната част. Те спряха пред областната управа, където издигнаха лозунги срещу високите сметки за ток и бедността в региона. После шествието се отправи обратно към офиса на „ЧЕЗ“, премина покрай него и продължи към изхода на Монтана.

За 30 минути протестиращите блокираха движението на автомобили от Монтана по направленията към София, Враца, Лом и Берковица. Протестиращите скандираха „Мафия“, „Изчезвайте“, „Бедни сме“. Те поискаха национализация на ЕРП-тата и намаляване на сметките за ток. Сформиран бе инициативен комитет, който да координира протестите през следващите дни.

Над 2 000 дупничани блокираха главния път Е79. Протестът започна малко преди 12 часа и продължава и в момента. Първоначално протестиращите се събраха на мястото на Дупнишките барикади след което продължиха до тунелите на изхода на Дупница, в посока София. Затворени са подстъпите от главния път към града, така че движението в момента е напълно невъзможно. Протестиращите издигнаха плакати, в които настояват ЧЕЗ да изчезнат от България и призовават премиера да подаде оставка.

В Кюстендил около 500 души блокираха входа на града от София и затвориха движението към ГКПП Гюешево за около 20 минути.

Протестиращи срещу високите сметки за ток и монополите блокираха главен път Е 79 в Благоевград. Разрешеният граждански протест, който започна в 11 часа пред сградата на общината, прерасна в гражданско неподчинение. От кметството хилядно множество тръгна по предварително определения маршрут по ул. „Иван Михайлов“.

В района на Югозападния университет кордони от полицаи се опитаха да спрат протестиращите, които не се подчиниха, разкъсаха кордона и продължиха към главен път Е 79 до разклона за София, който бе блокиран в 12 часа. Людмила Манова от Инициативния комитет на протестиращите съобщи, че има задържани при разкъсването на полицейската блокада заради неизпълнение на полицейско разпореждане. Тя заяви, че ако до половин час задържаните не бъдат освободени и не са при протестиращите, те ще се отправят към Първо районно управление на полицията. Към този момент протестиращите са все още на магистралата.

Със счупена витрина на Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ приключи първият протест срещу високите сметки за ток в Ловеч. Непълнолетен бе задържан от полицаите, след като с твърд предмет счупи една от витрините на сградата. Патрулката, в която го вкараха служителите на реда, бе заобиколена от протестиращата тълпа, която не позволи на полицаите да го откарат. „Оставете го, той си е платил“ скандираха хората. След като дойдоха и родителите на момчето, то бе пуснато и събралите се разотидоха.

184248_490484984320473_295424914_n

Над 3 000 протестиращи граждани се събраха днес в началото на пешеходната зона в града, преминаха през централната част и се спряха пред Центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ. От деца до възрастни хора скандираха и развяваха лозунги „Държава на хайдуци с костюми“, „Изчезвайте! Вън от България“, „Предлагате ни разсрочено плащане! Не! Благодаря!“, „Не искаме живот на кредит“. Протестиращите хвърляха електромери и горяха сметките си за ток, пеейки химна на страната. С надписа „ВЪН“ украсиха входа на дружеството.

Сметка за ток на стойност 639 лева за периода 14 декември – 17 януари показа 45-годишният Христофор Жечев от Ловеч. По думите му апартаментът му е 60 квадратни метра, с изолация и соларни бойлери, за което е инвестирал две хиляди лева. Единствените уреди на ток са два телевизора и готварска печка.

Организаторът на протеста 20-годишният социалист Христо Марков от Ловеч заяви за БТА, че ще продължат протестите, ако не бъдат чути исканията им. Сред тях са национализация на енергопреносните дружества, регулиране на сметките, разкриване на тъмни сделки. По време на протеста в Ловеч вървеше и подписка за преразглеждане и прекратяване на всички концесии и договори, които установяват монопол при доставката на ток, вода и при топлоподаването към българските домакинства.

Хиляди варненци излязоха днес на протеста срещу високите цени на тока. Множеството се събра до сградата на общината в града. Там бе изкаран черен капак на ковчег и символично бяха погребани ЕРП-тата в страната. Много от протестиращите издигнаха плакати с призиви срещу монополистите. Имаше и послания с предупреждения към „ВиК“, че също налага непосилни цени и предизвиква гнева на българите.

Протестът във Варна преминава при изключително силно полицейско присъствие. Органите на реда са осигурили маршрут през центъра на града, където хората минават безпрепятствено. Днес в знак на подкрепа към протеста по разпореждане на кмета на града Кирил Йорданов от сградата на общината бе пуснат огромен национален трибагреник.

Сградата на „Енерго ПРО“ във Варна днес бе блокирана от хиляди граждани. Множеството започна да хвърля яйца и кофички кисело мляко към фасадата. Малко по-късно захвърчаха камъни и парчета тухли. Прозорците на сградата бяха изпотрошени. Стигна се и до леки сблъсъци между протестиращи и полиция. Към момента няма данни за арестувани.

Впоследствие протеeстиращите блокираха Аспаруховия мост и движението по автомагистрала Хемус и в двете посоки. Колоната от протестиращи, около 500 души, са в района на Бизнес парк – Варна и се движат в посока летище Варна. Вече четири часа продължават протестни действия в града.

Протести бяха проведени още в Бургас, Смолян, Кюстендил, Добрич, Русе, Велико Търново, Разград.

В Шумен протестиращите почетоха паметта на починалия в петък свой съгражданин Тодор Колев.

Източник: Dnes.bg