Няколко хиляди души протестират в София. Протестът преминава под знака на патриотичната смиреност, но не и примиреност.

Първаночално протестиращите се събраха на площада между Президентството, Партийния дом и сградата на БНБ.

Протестиращите развяват българското знаме под звуците на химна и народни песни. Те призоваха всички българи да се обединят в деня на националния празник.

Участници в протеста в столицата се обявиха за промяна на статуквото. Най-голямата част от присъстващите бяха на площада пред БНБ и Художествената галерия и се движеха към Руската църква. Периодично се скандира „оставка“ и „мафия“, чуват се освирквания. Част от хората в протеста скандират „България“. Има много национални знамена и портрети на Васил Левски. Има засилено полицейско присъствие.

От микрофона се изказваха различни участници в днешната демонстрация в София. Един от координаторите на протеста се обяви за свобода от монополите и олигарсите, както и от мафиотските схеми. Участници в протеста се изказаха срещу ниските доходи и поискаха – гражданите да имат контрол по време на преброяването на гласовете на изборите. Участници в днешния протест ще поднесат цветя пред паметника на Апостола на свободата. Издигнат е плакат, на който пише „Те продадоха България“, поставен на фона на Народното събрание.

Шествието на ВМРО се сля с участниците в протеста. С традиционни български носии, тъпани и гайди ВМРО поведе националистическия лъч към общонационалните протести в София. Над 100 души развяха български трибагреници, символично обърнати на обратно. Множеството протестиращи по жълтите павета посрещна с овации шествието на ВМРО. „На националния празник ние започваме нашия поход срещу властта на прехода. Обръщаме знамената, както се прави по време на война“. С тези думи заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки изрази партийната позиция срещу досегашното управление на страната.

Протестиращите в София вече минаха няколко пъти от Президентството до Народното събрание и послед се отправиха към Орлов мост.

0000034369-middleВикове „Мафия!” и освиркване заглушиха тържествената смяна на почетния караул на националния празник 3 март в София. Протестиращите в столицата се бяха събрали пред Президентството около 12.00 часа, когато започна церемонията.

Протестиращите вече се разделиха на две групи, като едните са пред Президентството, а останалите отидоха при паметника на Васил Левски, където поднесоха цветя.

Междувременно огромна група протестиращи граждани се присъединява от Народното събрание към тези, които вече са на Орлов мост. Групата се движи откъм Народното събрание и Софийския университет. Движението в района е напълно блокирано. Десетки хиляди софиянци са на Орлов мост и по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Цариградско шосе“. Протестиращите скандират „мафия“ и „оставка“ и носят българското знаме. Мнозина играят хоро. В района има засилено полицейско присъствие, но протестът преминава мирно.

Палатков лагер ще се организира утре в 11.00 часа пред Президентството, обявиха на Орлов мост участници в днешния национален протест. Палатковият лагер ще остане до изпълнение на трите искания на протестна група „Орлов мост”. Исканията са за свикване на референдум за Велико народно събрание, промяна в изборния кодекс като гражданите да могат да участват в избори със свои представители и мораториум върху изпълнителните дела на банките, заявиха участници в протеста.

На 9 март от 13.00 часа в зала „Арена Армеец” ще се проведе национална протестна конференция. На нея са поканени да присъстват представители на 25-те града в Европа, които подкрепиха днешния национален протест.

Междувременно протестиращите достигнаха до Съдебната палата. Преди това шествието премина покрай Народното събрание, където протестиращите останаха за около 20 минути.

Информацията е актуализирана в 14.40 ч.

източник: dnes.bg снимка: булфото