Цветан Цветанов ще си подаде молбата за сваляне на имунитет, така че истината да излезе такава каквото е, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата си пресконференция след вота. Самият Цветанов помолил да не участва в кабинета, който Борисов ще предложи. Експремиерът виждал настроенията, които се образуваха срещу Цветанов „много съзнателно и умишлено“.

Когато става въпрос за държавата и има настроения срещу Цветанов, аз не искам да дразня хората, посочи той. Борисов обаче напомни, че Цветанов е зам.-председател на партията и подчерта, че той е изнесъл изборите на гърба си.

Eксвътрешният министър, който ще влезе в Народното събрание от Благоевградския регион, обяви, че ще внесе искане за сваляне на имунитета си веднага след като се закълне като депутат.

„Нищо общо нямаме с печатницата с Костинброд“, декларира Борисов, като се прекръсти. В следващите избори трябва да се избегнат тези конфликти на интереси, няма как протоколите да се печат при кандидат-депутати от БСП, бюлетините при някакъв, който аз не познавам“, заяви той.cwetanow 

Според него печатницата на БНБ трябва да печата бюлетините. Благодаря на българската прокуратура, че оневини всички партии относно този случай и обвини конкретно само ДПС за две места, където са купували гласове, каза той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не смята също да свали имунитета си като заместника си Цветан Цветанов. Незаконни неща не коментирам, заяви той по повод изтеклите записи с него, ексземеделския министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

Няма какво да признавам, защото нищо не се е случило, толкоз, отсече той в отговор на неколкократния призив да признае за разговора. Борисов беше категоричен, че главният прокурор не е идвал у тях в Банкя.

На 30 април Софийската градска прокуратура съобщи, че е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев.

Според държавното обвинение в качеството му на министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинените му – директорите на СДОТО-МВР Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов, да извършат престъпление – да злоупотребяват със служебното си положение.

Изводът на прокуратурата е с оглед на това, че именно в задълженията на министъра на вътрешните работи е да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС, както е записано в Закона за СРС.

Софийската градска прокуратура спря тогава наказателното производство срещу тримата директори в СДОТО-МВР заради имунитета на Цветан Цветанов като кандидат за народен представител.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ще иска от новия парламент имунитета на Цветанов.

Източник:dnes.bg