Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе в деловодството на парламента искане за сваляне на депутатския си имунитет веднага след първото заседание на 42-рото НС днес. Той е подал заявлението си до председателя на парламента Михаил Миков.

„През последните няколко седмици в публичното пространство се тиражираше, че имунитетът ми като кандидат за народен представител е пречка за образуването на досъдебно производство срещу мен във връзка с анонимния сигнал за “подслушването“, подаден в началото на предизборната кампания в прокуратурата лично от лидера на БСП Сергей Станишев“, пише в документа Цветанов.

На 30 април прокуратурата спря наказателното производство срещу директорите в СДОТО заради имунитета на Цветан Цветанов като кандидат за депутат, след като откри доказателства за злоупотреба със служебно положение към подчинените му.Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокуратурата ще поиска от новото Народното събрание имунитета на Цветан Цветанов. На първата пресконференция на ГЕРБ 4 дни след изборите Цветанов увери, че сам ще даде заявление за сваляне на имунитета си, за да изчисти името си. cwetan

„Не очаквам арест“, коментира днес Цветанов, който в последните дни няколко пъти заяви, че очаква всичко, дори и арест след днешната клетва. Той определи свалянето на имунитета си като ангажимент към всички тези български граждани, които са били подведени от “спекулациите“.

Правя един морален акт, който смятам, че съм задължен да го направя при тези спекулации, които бяха тиражирани през цялото време, заяви още Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ не пропусна да коментира и избора на Михаил Миков за шеф на 42-рото НС, който беше избран от БСП и ДПС, а „Атака“ не се регистрира и свали кворума.

Цветанов определи случилото се като добре режисиран сценарий.  Всичко е предварително уточнено, категоричен бе той. По същия начин сигурно ще бъде избран и следващият кабинет, предположи той, подобно на лидера на партията Бойко Борисов, който предрече кабинет с мълчаливото съгласие на „Атака“.

Източник:dnes.bg