Цената на тока ще бъде намалена от 1 март, увери министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, след като експедитивно – на първо и второ четене, Народното събрание одобри единодушно промените в Закона за енергетиката.

Приет беше текстът, внесен от Мартин Димитров и Диан Червенкондев, който позволява на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да променя цената на електроенергията по-често от веднъж годишно.  tok

Новите текстове, в подкрепа на които гласуваха 122-ма депутати, ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник. Депутатите започнаха постъпки и да бъде издаден извънреден брой на вестника, така че промените да са факт още утре, 28 февруари. Така ще може да се пристъпи към намаляване на цената на тока от 1 март.

Добрев не се ангажира с колко точно процента ще падне цената на тока. Припомняме, че преди да подаде оставка, премиерът Бойко Борисов обеща, че цената на електроенергията ще поевтинее с 8% от 1 март.

„Не искам да се произнасям по отношение на цените, има си регулатор. Ние нямаме ценовици в министерството, които да правят калкулации за цените“, посочи Добрев.

„8-те процента, които бяхме споменали, бяха на база на предварителна прогноза на регулатора, но това бяха първоначални изчисления”, отбеляза той.

На въпрос какво ще стане със сегашните високи сметки за ток министърът в оставка отговори: „Всички граждани, които се съмняват в своите сметки, могат да поискат проверка и на показания на електромерите и на самите електромери”.

Ще се търсят и нови начини за постигане на по-евтин ток – намаляване на квотите за скъпите централи и увеличаване на квотата от АЕЦ „Козлодуй“, намаляне на признатите технологични загуби на ЕРП-тата от 15 на 10%, посочи Добрев.

„Промените няма да дадат негативен резултат върху АЕЦ „Козлодуй”, защото пренасочените количества енергия към регулиран пазар ще бъдат електроенергия, която централата към този момент не може да продаде. Не става въпрос за разваляне на договори на свободен пазар, а за излишна енергия, която да бъде включена в регулиран пазар”, обясни още министърът в оставка.

От ДКЕВР обявиха, че анализират информацията за възможното намаление на цените за крайните потребители. „След приемането и публикуването на промените в Закона за енергетиката, комисията незабавно ще започне процедура по промяна на цените“, посочиха от комисията.

Източник: dnes.bg