Жива верига ще спира игумена на Бачковския манастир Борис Добрев, ако бъде избран да влезе в покоите на митрополит Кирил, научихме от духовници в морската столица. Скандалът придобива невиждани размери, а духовни лица не изключват и разкол в Църквата, която е разделена на два лагера.

Миналата седмица Светият синод касира изборите във Варна под безпрецедентен натиск с протест пред портите си. За поста на митрополит Кирил се борят Борис и Игнатий от Великопреславската епархия. Варненци обаче са убедени, че постът на Кирил е обещан на игумена на Бачковския манастир Борис, а Игнатий е само фигурант в изборите и няма шанс да спечели.

„Варненската епархия е най-богатата в страната.

niki

Сега искат да я завладеят и точният човек за тази диверсия е Борис. Той е безскрупулен тип и няма нищо общо с Бога. Гърба му осигурява дядо Николай, Пловдивският митрополит, който беше в открита война с Кирил. Монаси от Бачковския манастирни сигнализираха, че двамата често се усамотяват в покоите, за да кроят планове как да превземат Църквата. Ако тяхното лоби стъпи във Варна, това ще е краят“, разказва служител във Варненската митрополия.

Отчетата от морето, които не са съгласни Борис да ги оглави, стават все повече. Те твърдят, че желанието на Николай да сложи свои хора навсякъде

има далеч по-дълбок замисъл. Неговата цел е един ден да стане партирах и да седне на стола на Неофит. Както е известно, дядо Николай е приятел с някои от най-влиятелните бизнесмени в България.

За целта са му нужни гласовете на митрополитите в страната и затова хвърлял всичките си усилия да уреди свои хора навсякъде. Публична тайна в Пловдив е дружбата на дядо Николай с Борис от Бачковския манастир, който е само на десетина километра от Града под тепетата. Слуховете в Асеновград носят, че манастирът неведнъж е приютявал братя Маргини, които често се отбивали там на път за родния си Смолян. Свещениците от Варна вярват, че ако успеят да спрат кръстоносния поход на дядо Николай към Варна, това ще даде кураж и на останалите митрополити да се опълчат на инвазията му.

Източник:skandalno.net