Епичната битка с „Топлофикация” се води всяка зима, тъй като врачанското семейство получава сметки за парно, без дори да минават тръби или да има радиатори в жилището им.

Пореден случай за беззаконията на „Топлофикация” е проблемът на едно врачанско семейство, което от години получава всяка зима сметки за парно, без да имат радиатори или тръби в жилището им, разказа bTV, цитирана от „24 часа”.

Семейство Василеви имат апартамент на последния етаж в жилищен блок. И преди да изрежаттръбите и да махнат радиаторите, топлото не стигало до тях. Потърпевшият Николай Василев споделя, че е махнал всички тръби и радиатори, дори е спрял и топлата вода, за да спрат взаимоотношенията им с местната „Топлофикация”. Но уви.

Целият вход също е махнал отоплителната си инсталация, разказва дъщерята Йоана. Но това не прекратило получаването на сметки от по 30 лева на месец за парно. Жената допълва, че наглостта на служителите на „Топлофикация” надхвърлили разумния тон, когато един господин от там заявил, че 30-40 лева на месец не са нищо.4ez

Семейството обаче отказва да плаща тези пари, тъй като то не получава нищо срещу тях. Досега натрупаното задължение към „Топлофикация” е достигнало сумата от 800 лева. Василеви подали съдебен иск, но на окръжна инстанция те загубили делото.

Заместник-изпълнителният директор на „Топлофикация” – Враца, инж. Кремен Георгиев обясни, че в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването няма понятието тръби, първи етаж, последен етаж и т.н. Единствените понятия са отопляема сграда, заради което всички трябва да плащат общите разходи.

Инж. Георгиев обясни, че по презумпция, дори и в общите части да няма отопление, то част от подаваната към жилищата топлоенергия се заплаща от съсобствениците на апартаменти. Николай Василев обаче не е съгласен с това твърдение и заявява, че това е като в магазина – отиваш, вземаш нужната ти стока и тогава плащаш. А в техния случай плащаш за нещо, което не ползваш. А това е чист рекет, оплаква се потърпевшият.

За да спре тази безумна история на семейство Василеви, е необходимо поне две трети от собствениците на жилища в сградата да се откажат от „Топлофикация”. Ако това не се случи, сметките за парно ще продължат да пристигат и през идните зимни месеци.

Източник:chudesa.net