Дружеството ЧЕЗ ще ни съди, защото решението в този момент да му се отнеме лицензът било политическо и с него страната ни попадала под ударите на европейските закони. В това са убедени експерти от политическата партия „Нова алтернатива“, които са категорични, че отнемането на въпросния лиценз се случва твърде късно. По думите на политолога Боян Кутевски в приватизационния договор на дружеството няма нито един анекс за гарантирани печалби, нямало и приложение, което да уточнява какво е инвестиция и какво не е, съобщи Дарик.

Според Кутевски по силата на този договор никой не е определил дали примерно автопаркът на дружеството е инвестиция за него или не е.

„Също така интересът на държавата не се гарантира и по един друг начин. Оказва се, че повечето актове, които се съставят на електроразпределителните дружества, падат в съда, защото са незакономерно съставени. Тоест имаме две презумции – или че в ДКЕВР работят хора, които не знаят законите, или обслужват много добре хората, които контролират. Да не говорим също така за казуса, при който ако някой се оплаче от сметката си и ЧЕЗ приеме, че това е така, изпраща едно кредитно известие и си намалява сумата по ДДС. Тоест каквото и да направи всяко ЕРП, винаги ние плащаме за това“, каза той.

2ba2d5f0c80c404adad9e46f0cc9cc6d_400x300Експертът подчерта, че съставът на комисията за енергийно и водно регулиране е разнороден. Членовете му по закон би трябвало да бъдат енергийни и водни експерти, но всъщност това били хора, работили в „Софийска вода“, НЕК и в други структури.

„Ако можем да наричаме това, което правят ЕРП-тата бизнес, всички до последният човек на улицата, знаят, че този бизнес не се прави въпреки държавата, не се прави въпреки управляващата партия, а се прави с нейна благословия. Откажете се от личните и партийните куфарчета и си идете с мир“, каза Кутевски.

Следващата бомба най-вероятно ще бъде водна, категоричен е Кутевски. Тя обаче щяла да гръмне по време на някой служебен кабинет.

Източник: profit.bg