oranovo

По всяка вероятност двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов са загинали още на 16 юли, когато стана инцидентът в рудник „Ораново“, съобщи на брифинг инж. Валери Манов, управител на мината.

„Няма кухина, в която те да са се скрили. Телата им са наполовина затрупани, наполовина открити и продължава изравянето им“, каза той и уточни, че спасители от Бобов дол идват, за да помагат за изваждането им.
Откриха телата на двамата миньори от „Ораново“
2 авг 2013 09:37
59

След като бъдат извадени, телата на Иван и Николай ще бъдат транспортирани до благоевградската болница, за да се установят точните причини за смъртта им.

Близките на загиналите работници знаят за трагичната развръзка и вече са пристигнали в рудника.

Манов обяви, че мината ще подпомогне роднините на двамата миньори, като ще плати погребенията им. Ще получат и средства от застрахователите.

На въпрос дали ще си подаде оставката, шефът на рудника каза: „Аз оставка не мога да подам, защото не съм виновен. Жалко за хората и близките им. Аз управлявам хора, които стоят зад мене и на този етап аз трябва да управлявам тези хора в тия трудни моменти“.

Той изказа искрените си благодарности на спасителите, защото по думите му те са рискували живота си, за да открият миньорите.

18 денонощия спасителите се опитваха да стигнат до тях, започнаха в една галерия, но заради огромно срутване на кални маси и опасност за спасителите те се прехвърлиха в обходна, за да ги търсят.

Тази сутрин около 9 часа те се натъкнали на ужасяващата гледка.

източник: dnes.bg