Водещата тема на „Труд“ оповестява: „Чудо – няма парно, топломерът цъка“. „Топлофикация – София“ е надвзела незаконно 22 577 лв. на блок 348 в столичния квартал „Младост 3“. Това показва независима експертиза, изготвена по желание на съкооператорите в сградата от инж. Макари Новев Радев, специалист на Федерацията на потребителите и вещо лице към Софийския градски съд, с която „Труд“ разполага. Освен това замерването на абонатната станция установило, че дори и при спиране на топлоподаването тя продължава да отчита потребление. Независимата експертиза на инж. Радев категорично показва, че „Топлофикация“ е начислила мощност, която е по-висока от физическите възможности на радиаторите и системата в блока.

На вътрешните си страници ежедневникът продължава темата със статията : „Държавата плаши енергото“. В навечерието на националния ден на протести срещу високите цени на тока, насрочен заднес, държавата се закани да провежда систематични щателни проверки в енергоразпределителните дружества (ЕРП). Всяка година всички държавни органи, като Сметна палата, държавните финансови ревизори, енергийният регулатор и Комисията за защита на потребителите, ще контролират не само ЕРП-тата, но и всички свързани с тях фирми, декларира министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в Свиленград вчера. Премиерът Бойко Борисов обеща да даде бившия шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев на прокурор.

Социална вълна на недоволство, породена от количественото изражение на сметките и съмненията в отчетените в тях показатели, превзе страната тази седмица и бе водещ акцент за медиите и гражданите. Протестът срещу високите и неясни сметки придоби революционни размери. Хиляди хора в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и другаде демонстрираха своето възмущение. Викове: „Мафия“, „Оставка“ – и показно изгаряне на сметки белязаха навсякъде протестите.

В София министър Делян Добрев бе атакуван със снежни топки. В Пловдив бяха подпалени коли на енергото. Във Варна – окупирани кръстовища и се стигна до сблъсък с полицията.

Министър Добрев събра на спешна среща ръководствата на трите енергоразпределителни предприятия (ЕРП) – „ЧЕЗ България“, EVN и „Енерго-Про“. В опит да обясни високите сметки за декември енергийният министър изреди като причини: ниските температури, повечето почивни дни, по-дългия период на отчитане и т.н. ЕРП-тата пък призоваха гражданите да се оплакват, ако преценят, и да разсрочват сметките си.

В част от градовете вече текат подписки за свикване на реparno_2ферендум, свързан с енергийната политика на страната и работата на трите ЕРП-та. Прокуратурата, Сметната палата, Държавната финансова инспекция, Комисията за защита на потребителите – започнаха проверки на разходите, инвестициите, общите условия, ценовата политика и приватизационните договори на дружеството. Парламентарната комисия за корупцията по високите етажи на властта привика шефовете на ЕРП-тата, ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и прокуратурата. А „Атака“ внесе в Народното събрание искане да бъдат отнети правата на ЧЕЗ, „Енерго-Про“ и ЕВН, макар че такава опция – да бъдат оставени безстопанствени електоразпределителните мрежи, на практика няма. Даже и църквата се активизира и възмути от високите сметки за ток и вчера варненският митрополит Кирил призова ЕРП-тата „да се вразумят“.

Странно е, че трябваше половин България да пламне в митинги и протестни шествия, за да се събудят контролните органи. Лошото е, че едва ли ще има резултат. На фона на атаката срещу ЕРП-тата други виновници по веригата на цените за тока останаха в сянка. Реален факт е, че България е задължена да изкупува енергията от ТЕЦ „Марица 1“ и ТЕЦ „Марица 3“ в следващите 14 години на доста високи цени и ако се постави въпросът за прекратяване на дългосрочните договори с тези централи, те ще поискат неустойки за направените разходи и пропуснатите ползи.

Гласуването на промените в Изборния кодекс в НС основателно прикова вниманието на обществото и журналистическата гилдия. Депутатът от БСП Георги Божинов заяви, че ГЕРБ се страхуват от предизборни дебати и разчитат на финансовото си присъствие в този момент, на купеното с публични и европейски пари медийно време, на институционализацията на своето предимство.

Управляващите отхвърлиха предложението на Коалиция за България за безплатно участие на извънпарламентарните партии в диспутите по обществените медии. „С Изборния кодекс се облагодетелства управляващата партия“, коментира заместник-председателят на Движението за права и свободи Четин Казак. „Ако българите са решили да не гласуват за ГЕРБ, няма как да бъдат накарани насила да сторят това“, смята той.

Възникна скандал между ГЕРБ и ДПС в парламентарната зала по повод вземането на решението предизборната агитация да се води само на български език. Остри реплики си размениха Яне Янев, председател на РЗС, и лидерът на ДПС – Лютви Местан. Парламентът прие идеята на вота за евродепутати догодина да се създаде възможност за електронно гласуване.

Времето за вот в изборния ден се измества с един час – от 7.00 до 20.00 часа, ако има чакащи, те ще могат да гласуват до 21.00 часа.

През седмицата делегация на палестинската организация „Хамас“, която е смятана за терористична от Европейския съюз и САЩ, бе на посещение в България. Министерството на външните работи уточни, че не знае за пристигането на тази делегация, че визитата е неофициална и от ведомството ще потърсят информация по случая от посолството на Палестина в София.

В петък сутринта служители на ДАНС са извели от хотелските им стаи депутатите от „Хамас“ и са ги откарали на летището, за да напуснат страната. От агенцията разясниха, че това е било направено с мотива, че групата застрашава националната сигурност на страната.

Източник:dnes.bg