Скандалът с видеото, показващо как ученичка шмърка кокаин върху учебник по български език, предизвика рап групата „СтЗ Отбора“ да даде обяснение за парчето „Да се ши’йш, да се пра’йш“ с отворено писмо. В клипа към песента е показано как ученичка е „зарибена“ от наркодилър и си прави линии от бял прах върху учебник за осми клас. След това тя ги изшмърква пред камерата с тръбичка от банкнота. По-нататък в клипа момичето отива за още дрога при наркодилъра, но той я бие и насилва сексуално.“Разбираме, че някакви комисии и държавни структури щели да се изказват по т. нар. скандал с нашето видео. Нека се изказват, но ние имаме няколко въпроса към и позиции, които желаем да изкажем:8k

– За пръв път ли се разбира, че в училищата се продава и употребява дрога?

– Защо „органите“ не се сезират за други (има ги много) клипове, в които открито се прокламира наркоупотребата, заявява се, че е модерно да се дрогираш, показват се „магистралки“ и „козчета“? Отбелязваме наличието на странен двоен стандарт.

– Видно е, че държавата няма стабилна политика спрямо подрастващите. Обществото е в небивал морален упадък. Важни са плеймейтки и модели, кой с кого си ляга и става, какви дрехи носи и прочее. Защо никой не се интересува от опастностите, дебнещи младите хора? Защо никой не си задава въпроса как така наркодилърите са на свобода? Полиция, прокуратура, разните му там комисии за защита – спят ли или са заети да си броят парите от рушвети?

– Нашето видео ли е опасно за учениците или момчетата с раници, които бродят из училищните дворове и разпръскват пакетчета с бял прах и хапчета?

– Защо върху учебник, ще попитате вие. Държавата произвежда учебниците, но тя с бездействието си произвежда и наркомани, дилъри и престъпници. Смятаме, че един средно интелигентен човек може да направи аналогията с учебника и дрогата“, пишат „СтЗ Отбора“.

Групата в състав Стоян Стоянов, Десислав Димов, Живко Андрейчев и Христо Христов, заявява че клипа е продукт, внимателно сниман и монтиран, изпълнен по сценарий и режисура; никой не е пострадал или е правил нещо против волята си.

„В сайтовете за видеосподеляне, клипът е забранен за гледане на лица под 18 години, което изключва възможността за хипотетично вредно влияние върху децата; „коката“, както се изразиха някои медии, не е истинска дрога (о, каква изненада!); никой от участниците не употребява наркотици; родителите са дали своето съгласие за участието на децата им във видеото, като предварително са се запознали със сценария и посланието; не ни харесва, че някои хора не разбират целта на песента ни, но по-трагичното е, че държавата също не успява да разбере посланието; твърдо стоим зад намерението си да се борим с употребата на наркотици и ако е необходимо това да става със скандал, нямаме нищо против“, заявяват още рапърите

Източник:blitz.bg