Hе искаме да увеличаваме цената на тока, стрес получавам, като чета предложенията на енергийните дружества, заяви вчера председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Централите искали между 15 и 20%, а електроразпределителните дружества – с 10 на сто поскъпване. На въпрос значи ли това, че крайното увеличение ще е 25%, тя каза – „Пази боже, улицата ще ни разкъса“.

Харитонова прогнозира, че цените или ще останат на сегашното ниво, или ще има леко увеличение. Отказа обаче да съобщи с колко, защото ще се правят анализи. Ако някое дружество е вписало определен разход, а не го е направило, няма да му бъде комфортно, каза Харитонова.

Тя заяви още, че ще пази баланса между интересите на потребителите и енергодружествата. Колко ще струва токът, зависело и от това каква цена на въглищата от мини „Марица-изток“ ще определи министърът на икономиката. Освен това за първи път от 1 юли ще се начисляват в цената и емисиите въглероден двуокис на тецовете за цяла година. Сега този елемент бил за 6 месеца.tok

По одита на електроразпределителните дружества през 2010 г. са написани 23 акта, и то със стойност между 2 и 3 млн. лв. 20 от тях обаче паднали в съда по-скоро заради процедурни проблеми, а не по същество. Така Харитонова отговори индиректно на главния прокурор Сотир Цацаров, който подели отговорността между прокуратурата и ДКЕВР, че нищо не е направено след одитите . Срещу младите юристи на комисията се изправяли най-тежките адвокатски кантори, оплака се тя.

Решение по лиценза на „ЧЕЗ разпределение“ и „ЧЕЗ електро“ можело да има най-рано след два месеца, каза още Харитонова. Във вторник ще има открито заседание, на което двете дружества ще трябва да представят своите аргументи. След това комисията щяла да пита за становища МВР, Министерството на отбраната, КЗК, финансовата инспекция, общините в Западна България, защото ставало въпрос за сигурността на снабдяването.
Не щат зам.-министър с досие в обществения съвет за енергетиката
Гражданската квота в обществения съвет по енергетика обяви, че ще напусне, ако в него участва зам.-министърът на икономиката Божан Стоянов. Мотивът им е, че имал досие на агент на ДС. От движението за граждански контрол връчиха декларация с исканията си на министъра на икономиката Асен Василев.

Работна група да изчисти общите условия на енергото с потребителите, се разбраха вчера по време на съвета.

Миньорите настояваха за износ на ток. Браншът на индустрията пък контрира, че е по-добре да има по-ниски цени на тока, за да заработи икономиката. Вчера министерството разсекрети 112 договора на НЕК, които са най-вече за продажба на ток.

Източник:24chasa.bg