Турският вестник „Милиет” публикува карта на „Нова Турция”, която предизвика сериозен отзвук у нас.

Турският вестник „Милиет” публикува скандална карта на „Нова Турция”, пише „Новини”.Авторите на въпросната карта са излезли извън пределите на сегашната територия на държавата и са включили в нея част от България, Кипър, северните райони на Сирия, северната част на Ирак и Гърция, както и части от Азербайджан и  Грузия.

В статията на изданието се споменава за създаването на нова мощна държава в границите на бившата Османска империя, предава руската агенция Регнум.

tyrciq

В материала на „Милиет” се коментира още, че след сензационния отказ от въоръжена борба на лидера на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан, ръцете на Анкара буквално били развързани. Призивът на Йоджалан за напускане на територията на Турция била първата стъпка към връщането на „добрите стари времена”, когато кюрдите и турците заедно били срещу гърците и другите християни в малоазийския регион.

Припомняме, че подобна „плесница” излезе и във вестник „Хюриет” под заглавие „Велика Турция”. „Кипър и Гърция ще ги спаси само милостинята на Турция, ако ги съжали и им осигури част от енергийните богатства на Средиземноморието”, пише печатът.

Източник:razkritia.com