antibioticsЦентърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ изненадващо призна, че широката употреба на антибиотици е предизвикала драстично увеличение на супермикробите, заради което ежегодно 23 хил. американци умират, съобщава сайтът 30dumi.eu
Това е заключението, съдържащо се в новия доклад за 2013 г. Документът съобщава за първи път и броя на смъртните случаи на територията на САЩ заради супербактерии, които проявяват резистентност към антибиотици.

Широката употреба на антибиотици е предизвикала драстично увеличение на супермикробите
Широката употреба на антибиотици е предизвикала драстично увеличение на супермикробите

Изненадващото в този доклад е, че той на практика признава загубата на съвременната медицина в борбата й с инфекциозните заболявания. Самият подход за бактериална борба с определени медикаменти е обречен от самото начало на провал, което не е изненадващо, тъй като природата много по-бързо се адаптира към химическите заплахи, за разлика от фармацевтичните компании.

Подходът за борба с тези заболявания е присъщ на начина на мислене на 50-те години на миналия век. Сега обаче медицината почти достига крайната точка в тази посока, а ерата на антибиотиците вече е към своя край.

“Ако не бъдем внимателни, скоро ще попаднем в една постантибиотична ера”, предупреждава д-р Том Фриден, директор на CDC .

Подобно признание би трябвало да бъде предупреждение за здравните заведения, защото на практика означава, че в близко бъдеще лекарите няма да могат да предложат адекватно лечение на инфекциите.

източник: chudesa.net