Лидерът на ГЕРБ, бивш премиер и  ексглавен секретар на МВР Бойко Борисов ще бъде разпитван по възобновеното дело за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, съобщава „Преса“, като се позовава на свои източници. Причината е, че според решението на Европейския съд в Страсбург трябва да бъдат разпитани всички членове на специализирания отряд за борба с тероризма, участвали в акцията по задържането на Чакъра.През юли Върховният касационен съд възобновява делото за смъртта на Тодор Димов–Чакъра. Искането за възобновяването беше направено от държавното обвинение.

 

През март от прокуратурата обявиха, че делото следва да се върне за ново разглеждане, защото с решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Д. и други срещу България” е установено нарушение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.BB

През ноември миналата година Европейският съд по правата на човека осъди България за отнемане на правото на живот на Чакъра. Той беше убит при спецакция през 2003 година под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Решението на магистратите излезе още докато Борисов беше премиер.

Съдът в Страсбург постанови страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров.

След продължилата часове наред обсада полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че „правото на живот“ на Тодоров е било нарушено.

Разследването върви по график, каза говорителят на Военната прокуратура в столицата Елин Алексов пред „Преса“.  Той обясни още, че „за да бъде едно разследване обективно, се разпитват всички, които имат макар и минимално отношение към предмета на доказването“.

След като съдът по правата на човека обяви решението си, тогавашният премиер заяви в Министерския съвет, че не съжалява.

Не се чувствам отговорен, заяви твърдо премиерът Бойко Борисов по повод решението. Това, което си спомням, е, че той стреля по полицаи. Първо той се самоуби, това много добре го знаете. Второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля по тях с “Калашник“. Като шеф аз никога не съм позволявал да се стреля по полицаи, допълни тогава експремиерът.

Източник:dnes.bg