Специалистите в болниците не си получават заплатите

Сериозна криза се задава в българското здравеопазване. Лекари сериозно обмислят да спрат работа и да не преглеждат пациенти, ако управляващите не удовлетворят исканията им. Причината за това е бюджетът на здравната каса и фактът, че от кабинета не обмислят той да бъде актуализиран тази година.

lekari

Специалисти разкриват, че бюджетът на касата е планиран с 200 милиона лева дефицит като в същото време има предвиден излишък от 104 милиона. Медиците настояват това незабавно да се поправи като заплашват, че ако кабинетът не вземе мерки до 8 ноември, от 15-ти лекарите в България ще спрат да обслужват пациенти. Единствено спешните случаи ще получават внимание.

 

Според Цветан Райчинов орязването на 20 на сто от бюджета на болниците за септември означава, че специалистите в тях няма да могат да си получат заплатите. Райчинов е категоричен, че ако бюджетът на здравната каса не бъде актуализиран, парите за възнагражденията на медицинските лица няма да бъдат достатъчни и те ще трябва да работят на практика без заплати.

Източник:razkritia.com