Агенцията за държавна финансова инспекция с шокиращи разкрития за злоупотреби

Покрай проекта за строеж на новата централа в Белене от край време се носят какви ли не слухове. Съвсем естествено, един от най-упоритите е, че основната цел за стартирането на проекта е усвояването на огромни суми пари. Проверка на агенцията за държавна финансова инспекция даде категоричен отговор на този въпрос. Оказа се, че сключеният с БНП “Париба” договор за изпълнение на проекта е на стойност 250 милиона евро. В изпълнението на договора обаче Агенцията е открила 15 нарушения, научиха от БЛИЦ.

При направената проверка е установени, че основните нарушения са при изпълнението на проведените процедури, които са на стойност 157,5 милиона лева.

aec

От тази сума, вредите за държавата и бюджета са около 36,5 милиона лева, което съставлява около 30% от средствата. Поради тази причина Български енергиен холдинг е трябвало да изтегли кредит от банката, за да се възстановят парите на банката, които са отишли в сметките на частни лица и изпълнители на поръчки, а не по предварителното им предназначение.

Въпросната проверка засяга единствено кредита към БНП “Париба”. Общата сума на целия проект е около 1,5 млрд. лева и прости сметки показват, че ако и по другите усвоявания на средствата има кражби с такива размери, общите щети за държавния бюджет ще са около 500 милиона лева, изчисляват специалисти.

Все още не е ясно какви ще са следващите стъпки, които ще предприеме Агенцията. Интернет потребителите настояват за повдигане на обвинения в прокуратурата.

Източник:razkritia.com