Светената вода може да убива – тази шокираща истина доказаха учените

Независимо от това, че на светената вода се приписват чудни свойства, в действителност тя може да нанесе повече вреда, отколкото полза. До този извод стигнаха след сериозно проучване австрийски учени.

Изследователите от Института по хигиена и приложна имунология на Медицинския университет във Виена са взели 21 проби от различни места в Австрия и от 18 купела съссветена вода във Виена. Резултатите, публикувани в Science, са показали, че в пробите се съдържат до 62 милиона бактерии на милилитър вода, много от които са опасни за здравето.

Тестовете доказват, че 86% от светената вода, която се използва за кръщение, и до нея докосват устни вярващите, е замърсена с фекални бактерии. Е. коли и ентерококите могат да предизвикат диария, спазми, болки в корема и повишена температура.swetena

Оказва се, че тайнството, превръщащо обикновена вода в светена,  не може да премахне нитратите. Химикалите от торовете преминават направо във водоизточниците. Поглъщането на вода, съдържаща нитрати, може да има сериозни последствия за децата и може да причини дори смърт, се казва в доклад на Агенцията по опазване на околната среда.

„Хората трябва да бъдат предупредени и да знаят, каква опасност се крие в светената вода!“ – казва д-р Александър Кирхнер, водещ изследовател и микробиолог в Медицинския университет на Виена. Става ясно, че концентрацията на бактерии в светената вода, е в пряка зависимост от броя на енориашите. Колкото повече хора посещават църквата, толкова повече бактерии има във водата. Това представлява проблем, който досега е подценяван, особено в болниците, защото много хора там са с отслабена имунна система, споделя д-р Киршнер.За да бъде наистина чиста светената вода, църквата не се надява само на молитви. „Който се пази, и Господ го пази“ и затова преди няколко години италиански свещеник изобрети специален дозатор за вода. Все пак 100% сигурност няма и за да се избегне опасността от пренасяне на смъртоносни бактерии, светената вода в църковните съдове трябва да се подменя по-често, съветва ученият.

Източник:chudesa.net