Либерализирането на енергийния пазар ще оскъпи цената на тока, но това щяло да бъде само за кратко.Икономическият вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева хвърли в смут българите, които тази сутрин чуха по бТВ, че токът отново ще поскъпва.

Либерализирането на енергийния пазар ще повиши цената му, но това щяло да бъде за кратко.

В дългосрочен план обаче мярката щяла да понижи цената драстично, а и се готвели компенсации за гражданите. „Има държави, в които в началото на въвеждането докато пазара се регулира има ръст на цените. Той не е голям. Ще има компенсации за хората”, категорична беше тя. България вече две години се бавила с транспонирането на директиви на ЕС, които ще уредят този въпрос в нашето законодателство. Захариева уточни още, че ще се работи и по оценяване на нормативната уредба по примера на европейските практики, а това цели проверка на състоянието на енергетиката и откриване на нередности. България ще получи и техническа подкрепа за разделянето на НЕК от ЕСО, тъй като либерализацията трябва да се случи, разясни още министър Захариева.protest

След нейното изказване в мрежата отново се надигна дискусия, която не съдържа спокойни и оптимистични коментари. Причината е, че хората вече не вярват в далечните обещания и подозират, че задкулисни интереси няма да позволят поевтиняването на тока. „За какво протестирахме, а те се опитват да ни хвърлят прах в очите, защо не говорят за таксите, които плащаме и допълнително оскъпяват сметките ни?!”, „Чувствам, че отново ще излязат хиляди на улицата, това не може да продължава вечно, те май не се усещат, че половината българи ще се принудят да си спрат тока и нищо няма да могат им взимат повече!”, гласят отзивите във виртуала.

Източник:razkritia.com